Entertainment

Kerstconcert met Fanfare Voorst

VOORST – Op zondagavond 18 december wordt voor de 71ste keer het traditionele kerstconcert gehouden in de dorpskerk van Voorst. In deze editie vormen gemengd zangkoor Zingt den Heer uit Voorst en Dameskoor Empe één groot gezamenlijk koor en brengen diverse kerstliederen ten gehore onder leiding van Maarten Romkes. Het koor wordt door Roel Praas op piano begeleid. Traditiegetrouw is er ook een samenzang. De organisatie is in handen van Commissie Kerstconcert Voorst.

Fanfare Korps Voorst
Het Fanfare Korps Voorst, dat onlangs zijn 117de  verjaardag vierde, laat ook van zich horen met een prachtig verrassend repertoire. De baton is in handen van Jurgen Wentzel (zie foto) en met het orkest opent hij het concert met het feestelijke muziekstuk Call of Heroes.

Winds on fire is een schitterend concertwerk dat ook passend is bij de kerstperiode. Het is opgebouwd uit twee contrasterende elementen: een ritmisch, karaktervol, snel thema en een melodisch, gevoelig, langzaam thema. De titel verwijst naar het geestdriftige, vurige karakter en de passie in de muziek naar iets waar het Voorster Fanfare Orkest zich helemaal in kan vinden.

Het warme kerstgevoel komt naar voren in Lady Stewart’s Air, O little town of Bethlehem en Song of Praise, dat is gebaseerd op de melodie van psalm 150. The Wonder of Christmas is een feestelijke concertmars gebaseerd op A See Amid the Winter Snow. Het beroemde en sprankelende A Christmas Festival van Leroy Anderson bevat diverse kerstliederen waar alle andere kerstmedleys op beoordeeld worden.

Echoes of Christmas bestaat uit twee carols. Eén daarvan staat bekend als The echo song. En het wordt vanzelf duidelijk waarom. Het tweede lied is Deck the Halls. Componist Patrick Millstone gebruikte de wetenschap dat carols oorspronkelijk dansen zijn wel heel letterlijk. Het is moeilijk stilzitten bij dit opzwepende arrangement.
Ook de populaire kerstklassiekers Winter Wonderland, Feliz Navidad en een swingende versie van Jingle bells zullen te beluisteren zijn. Samen met het koor klinkt A swinkling christmas door de Voorster dorpskerk. Deze swingende selectie bevat veel bekende melodieën. Daarnaast wordt gezamenlijk de bekende cantate Jesu, bleibet meine Freude van Johann Sebastian Bach uitgevoerd.

Gratis entree

Het kerstconcert in de Voorster Dorpskerk aan de Schoolstraat begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Bij de uitgang kan met men een gift doneren zodat er volgend jaar weer een concert georganiseerd kan worden. Na afloop is iedereen welkom in het naast de kerk gelegen Dorpshuis voor een glaasje Glühwein of warme chocolademelk.