Entertainment

Jazz met andere naam op andere dag

ZUTPHEN – Het bekende, wekelijkse evenement It’s Time for Jazz gaat verhuizen van de zondagmiddag naar de donderdagavond in de gewelvenkelder van Uffie’s. Ook de naam van het evenement verandert naar Mr. Jazz. Veel grote namen uit de jazzwereld, zoals saxofonist Paul van der Feen (Metropole Orkest), toesenist Coen Molenaar (Jan Akkerman), drummer Daniel van Dalen (Fuse) en fluitist Ronald Snijders (Jazz Orchestra of the Concertgebouw) hebben al op dit podium opgetreden.

En er komen nog velen na hen. Zo staat de eerste keer op donderdag 12 mei zangeres Dorona Alberti (zie foto) op het programma en nadien ook pianist Mike del Ferro en mondharmonicaspeler Tollak Ollestad met een tribute aan Toots Thielemans. Er wordt met deze dagverschuiving gehoor gegeven aan velen, die de zondagmiddag als een lastige dag ervaren om overdag de concerten te bezoeken. Daarom heeft organisator Frank Ong-Alok deze stap gezet en de jazz weer naar de avond verplaatst. “De sfeer is ook anders in de avond en er zijn meer artiesten beschikbaar op doordeweekse dagen.”

De jazzconcerten begonnen ooit in filmhuis Luxor en gingen daarna via de Wijnhuistoren naar de huidige locatie. De mooie gewelvenkelder van Uffie’s aan de Houtmarkt 71 in Zutphen is uitermate geschikt voor deze muziek. Ong-Alok zorgt ervoor dat het de muzikanten aan niets ontbreekt. Hij investeerde persoonlijk in diverse instrumenten en geluids- en lichtinstallatie, om muzikanten die vaak van ver komen het wat makkelijker te maken om in Zutphen te komen spelen. Zeker wanneer ze afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Zelfs overnachtingen zijn mogelijk via een lokale sponsor.

Koosnaampje
De naam Mr. Jazz is een koosnaampje van de legendarische trompettist, zanger en acteur Louis Armstrong, ook weleens Satchmo genoemd. En is als zodanig een ode aan deze pionier op het gebied van de jazzmuziek. Mr. Jazz is een officieel NPP-podium. Ong-Alok: “Op die manier krijgen de artiesten een hogere gage en wordt er daarom ook entree geheven. Het is immers een echt podium en niet een plekje waar de band achtergrondmuziek speelt tussen het pratende publiek. Men kan ook vriend, sponsor of donateur worden van Mr. Jazz. Dat levert korting op de entreeprijs op en een speciale nieuwsbrief. De volledige programmering staat  op de gelijknamige Facebookpagina Mr. Jazz en is ook te volgen via Instagram onder de naam: Live_muziek_in_Zutphen. Tevens loopt er een samenwerkingsverband met Kasteel Hackfort in Vorden, waar regelmatig ook grote jazznamen te bewonderen zijn. Mr. Jazz heeft voor mensen die moeite hebben de entreeprijs van €12,50 te betalen, een speciaal Social Ticket Service (STS) ingericht waar men tegen sterk gereduceerd tarief toch de concerten kan bezoeken. Meer informatie kan men opvragen via e-mail fttp@planet.nl”