Entertainment

Internationaal Cellofestival Zutphen gaat door

Foto: Foppe Schut

Het blijft spannend met de oplopende besmettingen, maar vooralsnog gaat het Internationaal Cellofestival Zutphen van 20 tot en met 29 augustus door. De organisatie wil het publiek laten weten dat de afgekondigde maatregelen tijdens de laatste persconferentie geen invloed hebben op het festival.

Het publiek wordt bij alle concerten geplaceerd op anderhalve meter afstand; verder worden alle coronarichtlijnen van het RIVM tijdens het festival in acht genomen en waarborgen zij daarmee uw veiligheid. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor deze spectaculaire elfde editie van het Internationaal Cellofestival Zutphen.

Het Tibetaans Dodenboek

Dit meesterwerk van componist Xiaoyong Chen gaat op vrijdag 27 augustus in wereldpremière op het festival. “Tijdens deze uitvoering zult u zelf getuige kunnen zijn van de ongekende begaafdheid van deze grootmeester. Als geen ander weet professor Chen de geluiden van het binnenste om te zetten naar een taal die een ieder van ons kan begrijpen: muziek. Zonder de woorden te kunnen verstaan, dringen de geluiden wel degelijk tot ons door, tot diep in onze kern”, vertelt de organisatie.

Deze compositie is gebaseerd op het wereldberoemde Tibetaans Dodenboek, dat deel uitmaakt van de nyingma-traditie binnen het Tibetaans Boeddhisme. Xiaoyong Chen heeft deze oude vertelling over het sterven nieuw leven ingeblazen, op zo’n wijze dat iedere toehoorder door zijn eigen interpretatie geraakt zal worden. De uitvoering bevat een solo zangpartij, gecomponeerd voor Tibetaanse boventoonzang, die wordt versterkt door een groot cello-ensemble, een contrabas, orgel en twee slagwerkers.

Cello Biënnale Kwintet

“Het cadeau aan ons festival van de Cello Biënnale Amsterdam: 5 top cello-talenten en een zangeres op 27 augustus. Het Cello Biënnale Kwintet (zie foto) maakte zijn debuut als kwintet tijdens de (online) Cello Biënnale in 2020. De leden van het kwintet zijn allen laureaten van het Nationaal Cello Concours – een vast onderdeel van de Cello Biënnale – en verdienden hun sporen als solisten met verschillende orkesten en in belangrijke concertseries en festivals. Samen met de mezzosopraan Maria Warenberg brengt het kwintet een programma met bewerkingen van de fameuze arrangeur/componist Wijnand van Klaveren, en ook een speciaal voor hen geschreven nieuwe compositie van Florian Magnus Maier. Naast Bach is er ook nog de fameuze Bachianas Brasileiras van Villa Lobos. De laatste kaarten zijn nog beschikbaar.”

Picknick-lunchconcert

“Ja, op veler verzoek is er toch een picknickconcert. Op zaterdag 28 augustus om 13.00 uur kunnen bezoekers heerlijk picknicken, genietend van de optredens in de prachtige tuin van Dat Bolwerck. Een plezierig vermaak voor de hele familie! Het lunchconcert wordt gegeven door cellisten van de Cello Academie Zutphen. Bij het bestellen van een ticket kunt u kiezen uit een picknickconcert met of zonder lunchbox. Er is vanwege de 1,5-meterregel maar beperkt plaats in de tuin. Daarom is het aantal tickets per bestelling maximaal 4.”

Programma en kaartverkoop

“De kaartverkoop gaat razendsnel, dus aarzel niet en bestel snel uw kaarten via www.cellowerckenzutphen.nl.”