Entertainment

In gesprek met levende boeken over vooroordelen

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. De Bibliotheek Brummen|Voorst organiseert na het succes in 2020, dit jaar voor de tweede maal de Human Library online, oftewel: de menselijke bibliotheek. Dit project is een samenwerking met Zodus, de gemeente Voorst, Mens en Welzijn en een aantal andere organisaties van Het Jaar van Elkaar, in het kader van het Jaar van Respect.

Aanjager hiervan is de cultuurcoach Kim Arntzen. Zij heeft al deze partijen bij elkaar gebracht. “De Human Library past heel mooi in dit jaarthema. Dit doen we met levende, lokale ‘boeken’, met inwoners die wat te vertellen hebben. Geen boeken in de schappen, maar ménsen die een verhaal vertellen, hún verhaal.”

Vooroordeel

In de online Human Library lees je geen boeken, maar mensen. “Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Ieder levend boek heeft zelf te maken met een bepaald vooroordeel. Zo kun je deze keer ‘boeken’ lenen met titels als: Kunstenaarschap, Lesbisch, Nudist en Trans-vrouw. In een open gesprek mag alles gevraagd en besproken worden. Op woensdag 26 mei ‘s avonds om 19.00 en 20.00 uur start de online editie van de Human Library. Je kunt je nu al aanmelden voor een specifieke tijd met een bepaald levend boek. Na je aanmelding ontvang je een link om deel te nemen. We maken gebruik van het programma Zoom, via een laptop of smartphone (met microfoon en webcam). Een gesprek duurt 20 minuten, met een eventuele verlenging van 10 minuten. Er zijn twee gespreksrondes, dus je kunt kiezen op welke tijd je in gesprek wilt.”

De rechten van het boek en de lezer

De basis voor een gesprek bij de online Human Library vormt de titel (en daarmee het vooroordeel) van het levende boek, bijvoorbeeld Dakloos of Transgender. Het is nadrukkelijk niet bedoeld als ‘verhalen vertellen’, maar als een echte dialoog. Ook de lezer komt aan het woord en kan gericht vragen stellen. Zowel boeken als lezers hebben het recht om iedere vraag te stellen, maar beiden hebben ook het recht om een vraag niet te beantwoorden of om het gesprek te beëindigen als zij dat willen. Beiden dienen met respect te worden behandeld. Voor meer informatie, kijk op: www.thehumanlibrary.nl/online