Entertainment

Hanzepodcast over Zutphense zeerover

ZUTPHEN – Luister nu, op onder andere Spotify, naar de Hanzepodcast: de Zeerover. Deze podcast vertelt het verhaal van Splinter Loeff, een controversiële inwoner van Zutphen omstreeks 1450, midden in het tijdperk van de Hanze en richting het einde van de middeleeuwen. Het afgelopen half jaar heeft de 23-jarige student Luuk de Jong hieraan gewerkt voor het Erfgoedcentrum Zutphen.

Splinters acties in het verleden, voordat hij in Zutphen kwam wonen, zorgden voor hoofdbrekens bij het Zutphense stadsbestuur. Hij was namelijk betrokken bij een zeeroof op een schip van een Kampense handelaar. En deze handelaar, Herbert Rezen, wist Splinter op te sporen en hem via alle mogelijke manieren het leven zuur te maken in zijn strijd naar gerechtigheid.

Uitgedaagd

Herbert daagde Splinter voor alle mogelijke rechtbanken en schuwde niet om de zaak zelfs op de agenda van de Hanzedag te krijgen. Toen hij daar ook geen gelijk kreeg, zocht hij het bij de hoogste rechtbank van het Heilige Roomse Rijk: het Westfaalse veemgericht. Alleen daagde hij niet Splinter uit, maar de gehele Zutphense burgerij. Herbert was namelijk van mening dat zijn gestolen goederen met medeweten van het stadsbestuur zijn opgeslagen en verkocht in Zutphen. Het stadsbestuur riskeerde een veroordeling, wat zou betekenen dat álle goederen van álle Zutphense burgers in álle steden van het Heilige Roomse Rijk geconfisqueerd konden worden, net zolang totdat Herbert tevredengesteld was. Het zou een ramp betekenen. Blijft het stadsbestuur Splinter beschermen, of leveren ze hem uit?

Hanzejaar

Het onderwerp van de podcast valt samen met het themajaar van 2023, namelijk de Hanze. Daar wordt dit jaar op veel manieren aandacht aan geschonken. In het Stedelijk Museum Zutphen bijvoorbeeld is vanaf 3 juni de Hanzetentoonstelling te zien. Daar wordt ook Constant Willems’ maquette van Zutphen 1485 getoond. In de Bourgonjetoren realiseert Erfgoedcentrum Zutphen dit jaar een bezoekerscentrum over de Hanze in Zutphen.

Betrokken

Luuk de Jong studeerde met deze podcast af aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie aan Saxion. Bij het produceren van deze podcast zijn meerdere partijen betrokken geweest. De studio van Level up media in Voorst is gebruikt voor de opnames van het hoorspel, een belangrijk onderdeel van de podcast. Daarin vertolken vijf vrijwilligers de rollen van de stadsbestuurder Andries, de rover Splinter, de benadeelde handelaar Herbert Rezen, Andries’ vrouw Belle en Splinters dochter Alyt. De historische duiding in de podcast is verzorgd door promovenda aan de Radboud Universiteit Maartje A.B. en dr. Rudolf Bosch, streekarchivaris Noordwest-Veluwe. Op de achtergrond hebben drie ervaren podcast-, radio- en televisiemakers een kleine rol gespeeld in het totstandkomingsproces. Dit zijn Zutphenaar Tom Veldhuijzen, maker van de podcastseries Jong en Vast en TBS, presentator van Argos Radio Eric Arends en Andere Tijden-eindredacteur Hasan Evrengün.

Spannend verhaal

Wethouder Sjoerd Wannet heeft de podcast al beluisterd. “Podcasts zijn de laatste jaren niet meer weg te denken uit het medialandschap. Onder mijn leeftijdsgenoten vinden podcasts dan ook gretig aftrek, mooi dat wij dit medium nu ook gebruiken om het verhaal van Zutphen te vertellen. En het is ook een spannend verhaal uit de geschiedenis van de stad. Een zeerover, een rechtszaak tegen de gehele Zutphense burgerij bij de hoogste rechtbank… Dit had ook heel anders voor onze stad kunnen aflopen. Ik zou zeggen, ga dat luisteren!”

Hanzepodcast: de Zeerover: open.spotify.com/episode/7ajjZWpphKdkOP1tM5tXiQ

Foto’s:

Luuk de Jong presenteert zijn Hanzepodcast: De Zeerover. Hij wordt geïnterviewd door Fiona de Heus van Erfgoedcentrum Zutphen.

De afbeelding van de Hanzepodcast, gemaakt door Derk Jan Rouwenhorst van Studio Biesterveld.