Entertainment

Gitarist brengt eerbetoon aan zijn vader én leermeester

Vader en zoon, bezig met hun favoriete tijdverdrijf, in 2006 in Suriname.

Frank Ong-Alok is een in Zutphen woonachtige muzikant. Een gitarist, net als zijn vader. Die zou dit jaar honderd zijn geworden, ware het niet dat hij twee jaar geleden overleed in Suriname.

André Ong-Alok leerde zijn zoon gitaarspelen en daar heeft Frank zijn hele verdere leven profijt van gehad. Na zijn conservatoriumstudie in 1986 in Nederland, heeft hij met diverse artiesten, theatermakers en muzikanten samengewerkt. Onder anderen met jazz-etno-fluitist Ronald Snijders, soulzanger Oscar Harris, zangeres Gerda Havertong en filmregisseur Pim de la Parra.

Tegenwoordig is hij naast jazzprogrammeur ook de vaste begeleider van theaterman Hakim, bekend uit Sesamstraat. Met zijn vrouw, zangeres Fleur Tolman, heeft hij onder de naam Flower to the People ettelijke cd’s uitgebracht in het Engels, maar daarnaast ook een Nederlandstalige literaire cd, getiteld ‘Omhels Mij’ en bestaande uit 17 gedichten van de auteur Astrid Roemer. Sommige nummers van zijn werk zijn gebruikt als filmmuziek of bij diverse commercials. Zijn meest recente album is ‘10 dances for the Nudes’, waarop de Spaanse gitaar een hoofdrol vervult.

Vader André heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de klassieke gitaarmuziek in Suriname. Hij heeft veel nummers geschreven en gearrangeerd voor dit instrument. “Helaas hebben zijn vele muziekmanuscripten nooit de drukpers mogen passeren en daar wil ik graag verandering in aanbrengen”, vertelt Frank. “In 2006 hebben familie en vrienden zijn werken verzameld in een bundel. Oude, onduidelijke kopieën van handgeschreven muziekstukken. Het plan is om deze muziek uit te brengen in de vorm van een muziekboek met cd. Inclusief de studio-opnamen, het uitwerken van de muziekmanuscripten naar drukwaardig notenschrift en het drukken van de eerste 500 exemplaren van het geheel zal een bedrag van ongeveer €5000,- nodig zijn.”

De muziek zal Frank grotendeels zelf gaan uitvoeren. “Maar wellicht dat ook anderen willen participeren in dit project, om zo André, een heel bescheiden man, zijn verdiende plek te geven in de geschiedenis van de klassieke en Surinaamse muziek. Iedereen die de waarde hiervan weet in te schatten, mag een bijdrage leveren aan dit project. Iedere donateur die vanaf €20,- doneert, zal zijn of haar naam in het boek aantreffen als supporter. Tevens ontvangt men dan ook het boek met cd en nog een cd naar keuze uit mijn repertoire”, aldus Frank.

Mail voor meer informatie naar fttp@planet.nl. Zie ook de Facebookpagina ‘De muziek van André Ong-Alok’.