Entertainment

Gelauwerde beiaardier op Wijnhuiscarillon

Vrijdag 9 juli om 19.30 uur wordt het eerste in de serie Wijnhuisconcerten gegeven door de Belgische Amerikaan Geert d’Hollander. Hij brengt een gevarieerd programma: van klassiek via de jaren 30 tot de eigen composities van d’Hollander.

Geert d’Hollander studeerde piano, kamermuziek, koor- en orkestdirectie, fuga en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij studeerde cum laude af aan de Koninklijke Beiaardschool. Hij componeerde meer dan tachtig werken, meestal opdrachten voor beiaard, en was eerste-prijswinnaar in meer dan dertig internationale wedstrijden.

In 1997 werd d’Hollander benoemd tot Universitair Beiaardier en Hoogleraar Beiaard aan de afdeling Muziek van UC Berkeley. In 2008 ontving hij de Berkeley Medal voor Distinguished Service to the Carillon. Voordat hij naar Florida verhuisde, doceerde Geert beiaard- en beiaardcompositie aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen (België) en was hij stadsbeiaardier van de historische instrumenten van de Kathedraal van Antwerpen (1655), het belfort van Gent (1660) en de Basiliek van Lier (1704).

In 2012 werd Geert d’Hollander uitgeroepen tot Bok Tower Gardens’ (Florida) vierde full-time beiaardier, een van de meest unieke en prestigieuze posities ter wereld. Hij geeft regelmatig masterclasses in Europa en de Verenigde Staten en treedt op over de hele wereld.

Wie in alle rust wil genieten, kan dat het beste doen in de luistertuin op het Wöhrmannhofje (ingang Bakkerstraat). Daar zijn ook programma’s te verkrijgen, zodat het verloop goed te volgen is. Op de terrassen van de markt is het natuurlijk ook aangenaam luisteren onder het genot van een hapje, drankje of ijsje.