Entertainment

Friese grutto’s en Noorse gletsjers in Luxor

ZUTPHEN – Luxor Theater, Houtmarkt 64 in Zutphen, vertoont vanaf donderdag 29 februari twee nieuwe documentaires: Vogels kun je niet melken over een gruttoparadijs in Friesland en de natuurfilm Songs of Earth over de mooiste vallei van Noorwegen.

Vogels kun je niet melken van filmmaakster Barbara Makkinga is een schitterend portret van de Friese melkveehouder Bote en zijn gezin die een groot stuk land volledig hebben ingericht voor de grutto. Voor zijn inzet ontving Bote in 2023 nog de Gouden Grutto van Vogelbescherming Nederland. In Songs of Earth neemt de 84-jarige vader van filmmaker Margreth Olin je een jaar lang mee uit wandelen in zijn achtertuin: de spectaculaire Noorse vallei Oldedalen. Allebei zijn vanaf donderdag 29 februari te zien in Luxor.

Grutto’s of koeien

In heel Friesland laat de grutto zich nauwelijks nog zien, maar in de documentaire Vogels kun je niet melken zie je dat de weidevogel in groten getale bij veehouder Bote de Boer uit Tjerkwerd blijft komen. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Boer Bote kijkt reikhalzend uit naar de komst van de weidevogels uit. Maar deze liefde voor weidevogels zorgt wel voor de nodige financiële kopzorgen bij Bote en zijn familie. Zijn vrouw Astrid gunt hem zijn vogels, zolang het werk er maar niet bij inschiet. Anders is er straks voor de oudste zonen geen boerderij meer om over te nemen. Een van de zoons wil juist meer koeien en maakt plannen om te emigreren. Hoe zorg je goed voor de grutto en zorg je tegelijkertijd dat je als boer nog een goede boterham verdient?

Serene stilte

In Songs of Earth keert regisseur Margreth Olin keert terug naar haar geboorteplaats midden in de Noorse fjorden voor een liefdevolle ode aan haar ouders en in het bijzonder haar 84-jarige vader, die een diepe connectie heeft met de omgeving. Als kind nam hij zijn dochter al mee op zijn wandelingen, waar ze samen alles bespraken. Ook nu fungeert hij als de wijze gids en neemt hij haar een jaar lang mee op zijn tochten door de natuur. Olin weet niet alleen het spectaculaire landschap met ijsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperende loofbomen vast te leggen, maar ook de stilte en sereniteit die er heerst. Het bekendste natuurfilmteam van Noorwegen filmde de fenomenale IMAX-waardige beelden en Rebekka Karijord componeerde op basis van de geluiden van de natuur, de aarde en schuivende gletsjers een prachtige orkestrale score, uitgevoerd door het London Contemporary Orchestra. Een grootse natuurfilm met Liv Ullman en Wim Wenders als uitvoerende producenten.

Tickets à €10,- zijn verkrijgbaar via de website luxorzutphen.nl en aan de kassa in het theatercafé.