Entertainment

Films op basis van gedichten

Dichter Remco Campert

Muzikant en componist Tom America

Zaterdag 6 november vindt in Zutphen op drie locaties (Luxor Theater, Kunsthuis Dat Bolwerck en Eetcafé Uffies) de eerste editie van het Nederlands Poëziefilm Festival plaats. Met films die een gedicht als leidraad nemen. Daarmee krijgt in navolging van Bristol, Seattle, Montreal, Barcelona en tal van andere plaatsen over de hele wereld ook Nederland een poëziefilmfestival.

Het festival vertoont tussen 11.00 en 23.00 uur ongeveer zeventig films, gebaseerd op gedichten van onder anderen Remco Campert (zie foto), Delphine Lecompte, Tsead Bruinja, Ingmar Heytze, Ester Naomi Perquin, Heidi Koren, Kurt Schwitters, Dean Bowen en Moya de Feyter. De rolprenten zijn gemaakt door uiteenlopende filmmakers als Guido van Driel, Helmie Stil, Naomi van Niekerk, Maria de Gier, Cat Smits, Eduard Escoffet en Gianluca Abbate.

Prijs voor beste poëziefilm

Naast de poëziefilms van Nederlandse makelij presenteert het festival ook een selectie buitenlandse films in samenwerking met onder andere het Zebra Poetry Film Festival in Berlijn, de Poetry Society in Londen en het Amerikaanse Motionpoems. Het festival is een initiatief van filmmaakster Helmie Stil (Poetry Cinema), Hans Heesen (Luxor Theater) en Lex Veerkamp (Stichting Filmmanifestaties).

Naast het uitgebreide filmprogramma is er tevens een jaaroverzicht met een selectie van de beste Nederlandse poëziefilms. Ook wordt de Nederlands Poëziefilm Festival Prijs uitgereikt voor de beste Nederlandse poëziefilm van het afgelopen jaar. De prijs wordt toegekend door een jury bestaande uit Lemuel de Graav, Adriana Ivanova, Nafiss Nia en Merijn Schipper.

Er zijn voorts speciale programma’s gewijd aan muzikant en componist Tom America (zie foto), documentairemaker en videokunstenaar Pat van Boeckel, spokenwordartiest en theatermaker Sjaan Flikweert en het multidisciplinaire Rauwkost-Collective. Ook wordt het beste van Zebra Poetry Film Festival Berlijn en Motionpoems USA getoond. Het animatieprogramma is samengesteld door curator animatie en beeldende kunst Gerben Schermer. Daarnaast is er het filmafscheid van de laatste Zutphense stadsdichters. Tevens zijn scholierenfilms te zien, gebaseerd op gedichten van en optredens van Iduna Paalman, Ingmar Heytze, Naomi Montroos en Wout Waanders. Tenslotte zijn er presentaties van Stichting Granate (met werk van biculturele makers, met name dichters, en ter bevordering van culturele inclusiviteit) en Feest der Poëzie (Simon Mulder met voordracht en films naar gedichten van dichters Herman Gorter en Henriette Roland Holst).

Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn verkrijgbaar via luxorzutphen.nl/productie/nederlands-poeziefilm-festival