Entertainment

Film over radicaliserende tienermeisjes

In Four Daughters speelt een Tunesische moeder samen met acteurs haar verleden na. Zo hoopt ze te begrijpen waarom twee van haar dochters radicaliseerden. Deze aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie is te zien in Luxor Theater, Houtmarkt 64.

In Tunesië verschenen vele nieuwsberichten over de dochters van Olfa Hamrouni en hoe zij zich aansloten bij IS. Regisseur Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin, Beauty and the Dogs) raakte gefascineerd door de vraag wat jonge vrouwen zoals Ghofrane en Rahma Chikaoui tot radicalisering drijft. Het leidde tot de experimentele documentaire Four Daughters (Les filles d’Olfa), die werd genomineerd voor een Oscar en je aan het eind verstomd achter laat.

Giftige mix

Kaouther Ben Hania vertelt het aangrijpende verhaal met Olfa, haar twee overgebleven dochters Eya en Tayssir en de acteurs Ichraq Matar en Nour Karoui als de twee verdwenen dochters. Situaties uit het verleden en herinneringen worden door hen nagespeeld. Acteur Hend Sabri belichaamt Olfa op momenten dat het proces haar zelf te veel wordt. Stukje bij beetje onthult de documentaire de ingrediënten in de giftige mix, die maakte dat de rebellerende gothic tienermeisjes in religieuze fanatici veranderden. Duidelijk wordt dat zelfontplooiing thuis in de kiem werd gesmoord en de onstabiliteit van de Jasmijnrevolutie een vruchtbare bodem bood voor radicale ronselaars.

Prijzen

Met Four Daughters heeft regisseur Kaouther Ben Hania haar tweede Oscarnominatie binnen. Daarnaast werd de film geselecteerd voor de competitie van het Cannes Filmfestival, waar de film de Prijs voor Beste Documentaire en de Positive Cinema Award won. Op het afgelopen IFFR was hij een van de publieksfavorieten.

De toegangsprijs bedraagt €10,-. Ticketverkoop via de website luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.