Entertainment

Exotische ritmes en levendige harmonieën

EEFDE – Steeds meer mensen waarderen de klanken van de Misa Tango van Martín Palmeri. Dat concludeert Hans Lamers, dirigent van 50+koor ToonkunstPlus Zutphen, op basis van de kooragenda van afgelopen jaren.

“Wij brachten het in 2018 in een – ook al – uitverkochte St. Janskerk in Zutphen. Op zondag 14 april kleuren we in Eefde de exotische ritmes en levendige harmonieën van dit gepassioneerde stuk nog meer in. De jazzy begeleiding van een ensemble van bandoneón, contrabas en piano en danspaar met Argentijnse tango voegen daar extra dimensies aan toe.”

Gedurfde mix, meeslepende ervaring

Misa Tango van de Argentijn Martín Palmeri (Buenos Aires, 1965) is een gedurfde mix van een Katholieke mis, heilige muziek, met tangomuziek vol passie en intense emoties, zo stelt Lamers. Palmeri liet zich bij deze mis inspireren door zijn beroemde landgenoot Piazzolla, de grondlegger van de ‘tango nuevo’. “Deze tangomuziek is veel virtuozer dan de klassieke tangomuziek, met complexere composities en sterk wisselende tempi. En dan giet hij ook deze ritmieken en harmonieën nog af en toe in een barokke, polyfone vorm à la Bach. Dat maakt deze mis een unieke en meeslepende muzikale ervaring.”

Ambitie en verbinden

ToonkunstPlus schuwt de ambitie niet en legt steeds de lat iets hoger dan je zou verwachten. “De koorleden zijn nog steeds goede zangers die met het klimmen der jaren de kleinere werken van de oude meesters zijn gaan zingen, met uitstapjes naar hedendaagse. Deze Misa Tango is daar een van.”

Samenwerken en verbinden met andere disciplines wordt daarnaast ook onontbeerlijk, zo leerde Lamers. “We moeten over schuttingen en schaduwen heen willen stappen, in repertoire, genres, in discipline. In dat kader is deze Misa Tango met die kleurrijke ritmiek, begeleidingsinstrumenten en de dansers natuurlijk helemaal passend.”

De Misa Tango klinkt op zondag 14 april vanaf 14.30 uur in de Ontmoetingskerk, Schurinklaan 1 te Eefde.