Entertainment

Einde bezetting in woord en muziek

Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Op zaterdag 15 augustus is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de bezetting van Nederlands-Indië door Japan. Josha Zwaan (zie foto), bekend van de bestseller Parnassia, schreef – in de op haar familiegeschiedenis gebaseerde roman Zeevonk – over de gevolgen van internering in een Jappenkamp, de dwangarbeid aan de Birmaspoorweg, maar ook de strijd tegen de volgelingen van Soekarno vlak na de Japanse capitulatie. Uit eigen ervaring weet zij hoe de schade die mensen in oorlogstijd oplopen, doorwerkt in volgende generaties, tot op de dag van vandaag.

Tijdens het concert leest de schrijfster voor uit de roman. De voordracht wordt afgewisseld met liederen gecomponeerd door Eric van Grootel op tekst uit Zeevonk, gezongen door mezzosopraan/alt Ellen Pieterse, begeleid door pianist Frank Fahner. Daarnaast worden de Seapictures van Edward Elgar ten gehore gebracht. Deze prachtige liederen sluiten naadloos aan op de voorgedragen fragmenten uit Zeevonk.

De concertlezingen vinden zaterdag plaats om 19.00 en 20.30 uur in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 te Zutphen. Voor kaarten en meer informatie: https://www.datbolwerck.nl/muziekwerck-t/