Entertainment

Eerbetoon aan mondharmonicavirtuoos

Bij Mr. Jazz wordt een ode gebracht aan Toots Thielemans.

Tollak Ollestad heeft donderdag de pittige taak om het geluid van Toots voor het voetlicht te brengen.

ZUTPHEN – Dit jaar zou de geweldige Belgische mondharmonicaspeler Toots Thielemans (1922-2016) 100 jaar zijn geworden. Wat veel mensen niet weten van Toots, is dat hij ook als virtuoos meefluitende jazzgitarist beroemd was. Het nummer Bluesette is daar een goed voorbeeld van. In het kader van de concertreeks Mr. Jazz wordt op donderdag 23 juni een eerbetoon aan hem gebracht.

Na een beroerte in 1981 werd het gitaarspel minder vanwege functieverlies in zijn linkerhand. Hij ging zich meer en meer toeleggen op de chromatische mondharmonica en scoorde grote hits met filmtunes voor bijvoorbeeld Turks Fruit en Baantjer. Hij speelde met alle groten der aarde: van Charlie Parker, Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Paul Simon tot aan Stevie Wonder toe. Quincy Jones, de grote man achter Michael Jacksons Thriller en met wie Toots vaak samenwerkte, omschreef hem als één van de grootste solisten die ooit geleefd moet hebben. Pianist Mike del Ferro was tien jaar lang de vaste begeleider van Toots Thielemans en samen reisden ze de wereld over om op te treden in alle belangrijke concerthallen van onder andere Australië, Japan, Amerika en Europa.

Nu, honderd jaar na zijn geboortedag, brengt zijn trouwe metgezel een ode aan deze unieke muzikant. De man die de enorme taak op zijn schouders krijgt om het geluid van Toots Thielemans vorm te geven op mondharmonica tijdens dit concert, is niemand minder dan Tollak Ollestad. Geboren in Alaska en opgegroeid in Seattle, is hij een zeer bekende sessiemuzikant die albums opnam met onder anderen Earth Wind & Fire, Al Jarreau, Don Henley, Andrea Bocelli, Gino Vanelli en Michael McDonald. Ook is hij een begenadigd zanger en toetsenist. Op drums komt mee Roy Dackus en op de bas Frans van der Hoeven.

Het optreden vindt donderdag 23 juni om 20.30 uur plaats in de prachtige gewelvenkelder van Eetcafé Uffies aan de Houtmarkt 71 in Zutphen. De toegangsprijs bedraagt €12,50. Vrienden van Mr. Jazz en studenten betalen €10,-. Via het STS-systeem (Social Ticket Service) is het mogelijk ook voor minder draagkrachtig publiek tegen sterk gereduceerd tarief dit optreden te bezoeken. Voor informatie kan men mailen naar fttp@planet.nl.

Algemene informatie over Mr. Jazz kan men vinden op de gelijknamige Facebookpagina.