Entertainment

Eenmalige vertoning van twee bijzondere films

Still uit de film Otac.

Still uit de film Poltergeist.

ZUTPHEN – In Luxor Theater, gevestigd aan Houtmarkt 64, zijn vrijdag 16 en zaterdag 17 december de eenmalige voorstellingen van twee bijzondere films te zien: Otac, bekroond op het filmfestival in Berlijn, en Poltergeist, die zijn 40ste verjaardag viert.

Sommige films zijn meesterwerken in hun soort en verdienen het om opnieuw of alsnog bekeken te worden op het witte doek van Luxor. Het Servische drama Otac (2020) en de Amerikaanse horrorklassieker Poltergeist (1982) zijn twee van die films.

Otac (Father)
Otac is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Servische man uit de provincie die zijn kinderen heeft moeten afstaan aan de plaatselijke sociale dienst. Op zoek naar gerechtigheid reist hij te voet naar Belgrado om via de minister zijn kinderen terug te krijgen.

Nederlandse première
De film refereert cinematografisch aan Charlie Chaplins The Kid, Vittorio De Sica’s Fietsendieven en Wim Wenders’ Paris, Texas, en won in 2020 de publieksprijs op het filmfestival van Berlijn. Toch werd Otac door geen enkele Nederlandse distributeur aangekocht, zodat deze prachtige film hier niet in de bioscoop te zien was. In Luxor beleeft de film alsnog zijn Nederlandse première met speciale toestemming van de regisseur. Te zien op vrijdag 16 december. Aanvang 20.00 uur.

Poltergeist
In Poltergeist wordt het rustige leven van de familie Freeling ruw verstoord door kwaadaardige klopgeesten. Door de televisie heen beïnvloeden ze de jonge Carol Anne. Ten einde raad vraagt de familie een team experts om hulp.

Inleiding door horrorkenner
Deze bloedstollende, ijzingwekkende en legendarische horrorfilm stamt alweer uit 1982, maar dat is aan de knappe speciale effecten (waarin de hand van co-producent en co-scenarist Steven Spielberg is te herkennen) bepaald niet af te zien. De film kreeg drie succesvolle vervolgen en een remake. Te zien op zaterdag 17 december met een inleiding door horrorkenner Phil van Tongeren. Aanvang: 20.00 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa of via de website www.luxorzutphen.nl