Entertainment

Een leven lang schilderen

Tekenen en schilderen, bijna iedereen heeft het met meer of minder enthousiasme wel eens gedaan. Een beetje aanleg of talent, waardoor het allemaal wat beter lukt, maakt al gauw dat je er meer plezier aan beleeft. Wie dat talent heeft, zal zijn leven lang ook gemotiveerd zijn om te blijven tekenen en schilderen. Te verbeelden wat hem of haar bezig houdt.

Gerard Lichtenbeld is zo iemand. Van jongs af aan stak zijn tekentalent duidelijk met kop en schouders uit boven dat van zijn leeftijdgenoten. Bij een door het Zutphens Dagblad georganiseerde tekenwedstrijd wilde de redactie zelfs niet geloven dat hij als jochie de ingezonden tekening zelf had gemaakt.

Hoewel Gerard er niet zijn beroep van wilde maken, heeft hij toch als freelancer tekenwerk gemaakt voor uitgeverij Thieme, het kadaster en als enthousiast motorrijder voor het motorblad Moto 73. Ook vonden diverse schilderijen hun weg naar een liefhebber.

Het voordeel van het ontbreken van de druk door opdrachtgevers of galeriehouders is dat zijn stijl daar nooit door werd beïnvloed. Hij was volkomen vrij om te doen en laten waar hij op dat moment zin in had. Door de jaren heen is duidelijk een persoonlijk karakter zichtbaar, maar qua stijl en onderwerp heeft hij zich nooit hoeven conformeren aan wat ‘in de mode’ was, kunnen doen wat hem op dat moment bezig hield. Duidelijk is dat invloeden van magisch realisme Gerard in een periode hebben gemotiveerd.

Het aardige aan deze expositie is juist die weerspiegeling van de tijd op een persoonlijke manier, gezien door de ogen van een schilder gedurende zijn ‘een leven lang schilderen’.

De expositie is dagelijks te bezoeken tot 1 september in Kunst in den Bouw, Abersonplein 9 te Warnsveld.