Entertainment

‘Een heerlijke periode om nooit meer te vergeten’

ZUTPHEN – Arie Kwak (76) neemt dit jaar afscheid als voorzitter van ’s-Gravenstad Muziektheater Zutphen. Zijn laatste productie als preses is de musicalklassieker My Fair Lady, waarin hij zelf de rol van vuilnisman Alfred P. Doolittle vertolkt. De uitvoeringen, die aanvankelijk waren gepland op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart in theater Hanzehof, zijn vanwege het Coronavirus verplaatst naar eind juni. De al gekochte kaarten blijven gewoon geldig.

“Een echte klassieker. Een heerlijke musical waar wij met koor, solisten en ons 28 man sterke orkest een geweldige productie van hebben gemaakt. De kleding, het decor en grime- en kapwerk zijn professioneel en voor enkele grote rollen zijn gastsolisten van buiten de vereniging aangetrokken om het niveau nog meer omhoog te brengen”, vertelt Kwak. “Alles staat onder professionele leiding van onze dirigent Nick Moritz en regisseur Erik van de Zee.”

Archieffoto van Arie Kwak tijdens een uitvoering van The Desert Song.

Lintje
Voor Arie betekent dit de afsluiting van een lange periode in de operette-, opera- en musicalwereld, zowel in Zutphen als bij de Kinderoperette Apeldoorn. “Van in totaal 53 jaar actief lidmaatschap, was ik liefst 50 jaar bestuurder en de laatste 30 jaar voorzitter van ’s-Gravenstad.” Inclusief de gastrollen bij andere verenigingen vertolkte hij in die periode 42 grote- of hoofdrollen en werd hij eind april 2008 Koninklijk Onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. “Een heerlijke periode om nooit meer te vergeten. Van deze 53 jaar werkte ik 40 jaar samen met mijn vrouw Madelon Kwak-Pasman: zij regisseerde de voorstellingen. Helaas is zij afgelopen november overleden, een groot gemis. We hebben samen veel meegemaakt in deze lange periode.”

Arie Kwak neemt met My Fair Lady afscheid als voorzitter van Muziektheatergroep

Opvolgster
Hij neemt dan wel afscheid als voorzitter, maar niet als lid. “Zo lang het spelen op een podium voor mij leuk blijft, ga ik ermee door. Ik ben blij met mijn opvolgster als voorzitter, Carla Krikke, en dat we weer zo’n mooie productie hebben kunnen realiseren. Bedenk wel dat aan een dergelijke productie een prijskaartje van zo’n 30.000 euro hangt. Gelukkig kunnen we elk jaar rekenen op subsidie van de Gemeente Zutphen en een bijdrage uit het VSBfonds. Volgend jaar komen we bijvoorbeeld met De Jantjes op de planken, ook al zo’n klassieker. We kiezen met ’s-Gravenstad Muziektheater Zutphen wel altijd bewust voor populaire stukken, want die bepalen toch ook mede het voortbestaan van de vereniging. Je moet het toch zien als een klein bedrijfje.”

Ondanks zijn gevorderde leeftijd gaat het onthouden van de teksten Arie nog steeds goed af. “Ik leer ze makkelijk, ja. Er waren tijden dat ik 27 A4-tjes van mijn rol moest onthouden en dat is me altijd gelukt. Een black-out op het podium tijdens de uitvoering? Niet echt, nee, maar vergeet je even een zin, loop je even een rondje extra op het toneel. Dan komt het vanzelf weer terug.” Arie heeft voor zijn rol van Alfred P. Doolittle nog aardig wat tekst, maar hij zegt dat de rol van Kolonel Pickering, gespeeld door Arjan Bollen, veel lastiger is om te spelen. “Juist omdat hij zo weinig tekst heeft! Hij zit daar maar, terwijl iedereen om hem heen beweegt en praat en zingt. Dan is het verdraaid lastig om je focus te bewaren, je te concentreren op de momenten dat je wél aan de bak moet.”

Hoogtepunten
Gevraagd naar enkele hoogtepunten uit zijn loopbaan, hoeft Arie niet bijzonder lang na te denken: “Die Fledermaus, Die lustige Witwe, The Desert Song. Vroeger had ik nog weleens dansrollen, maar dat wil met 76 jaar niet zo goed meer, haha.” Als vurig liefhebber van opera en operette heeft Arie door de jaren heen moeten erkennen dat de belangstelling van het publiek voor deze kunstvormen tanende is. Ook om deze reden is ’s-Gravenstad als oorspronkelijke operettevereniging geëvolueerd tot muziektheatervereniging. “Met als groot voordeel dat we meer jeugdige spelers aan ons hebben kunnen binden. Voorbeeld? Dani van Zeijst speelde jaren geleden bij ons als jochie een belangrijke rol in Ciske de Rat. Hij is daarna gebleven en nu, wat ouder en bijna twee meter lang inmiddels, vervult hij de rol van butler/bediende in My Fair Lady!”

Meezingers
Het verhaal van de musical speelt zich af in het Londen van 1912. Professor Higgins en zijn goede vriend Kolonel Pickering zijn geschokt door het taalgebruik van de mensen op straat. Higgins gaat een weddenschap aan met Pickering, dat hij één van de bloemenmeisjes van haar dialect kan afhelpen en manieren bijbrengen. Het eenvoudige bloemenmeisje Eliza Doolittle droomt ondertussen van een toekomst met een eigen bloemenwinkel; zij wordt door Higgins uitgekozen voor zijn experiment. En dan heb je natuurlijk nog haar vader Alfred P. Doolittle, de vuilnisman met heerlijke meezingers zoals ‘As ’t effe kan’ en ‘Vroeg in de morgen zal het wezen’. En niet te vergeten de heerlijke nummers ‘Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan’ en ‘De straat waar jij woont’. “Gewoon een heerlijk avondje genieten in de Hanzehof”, belooft Kwak. “Iets later dan de bedoeling was, eind juni in plaats van eind maart, maar we garanderen een voorstelling van hoog niveau!”

Voor meer informatie over de kaartverkoop kan men contact opnemen met Arie Kwak, telefoon 055-3552505, e-mail aa.kwak55@gmail.com