Entertainment

Drs. Nienke Stoop brengt boek uit over eerste 1000 dagen van een mensenleven

Op de foto: Nienke Stoop (rechts) met Christine Pannebakker (links) die als schrijfcoach betrokken was bij het ontstaan van Levenskracht. Fotograaf: Petra van Vliet

De eerste 1000 dagen van een mensenleven is een periode zonder taal. Het is een tijd waarin indrukken en ervaringen worden opgeslagen in je cellen met behulp van gevoelens, beelden, klanken en tonen. Hoewel je waarschijnlijk geen bewuste herinneringen hebt uit die tijd, bepalen de ervaringen voor een belangrijk deel jouw lange termijn gezondheid, vitaliteit, geestkracht en zelfvertrouwen.

In het boek ‘Levenskracht – jouw eerste 1000 dagen in een nieuw licht’ gaat holistisch arts Nienke Stoop in op deze periode en de uitwerking hiervan op je verdere leven. In de loop der jaren heeft zij zich gespecialiseerd in de optimalisatie van gezondheid en vruchtbaarheid vanaf preconceptie, met speciale aandacht voor de eerste 1000 dagen van het leven. Aanleiding hiervoor was haar eerste zoontje die te vroeg en te klein geboren werd. Daardoor ging zij zich afvragen of haar werkomgeving (destijds op de spoedeisende hulp) wel zo gezond was. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar collega’s en vooral haar ongeboren kind. Nienke realiseerde zich dat zij tijdens haar studie Geneeskunde veel had geleerd over ziekte, maar ‘bijzonder weinig’ over gezondheid en het verbeteren ervan. Daarom ging zij zich met haar eigen praktijk, die de arts opende in 2008, richten op het bevorderen van gezondheid, groei en ontwikkeling.

Transgenerationele patronen

Met de komst van ieder kind (totaal drie) ontdekte Nienke steeds meer over gezond zwanger zijn. Zo ontdekte zij dat de ervaringen van jouw moeder tijdens haar zwangerschap en bevalling invloed heeft op jou. “Transgenerationele patronen, noem ik dat. We zijn snel geneigd om naar ons eigen leven te kijken, maar reactiepatronen slijten in ons systeem. Datgene waar onze grootouders in de oorlog bang voor waren kan bij ons (twee generaties erna) nog stressreacties geven, zonder dat wij weten waar het vandaan komt.”

Als het gaat om de uitwerking van ervaringen uit de eerste 1000 dagen op het verdere leven, geeft Nienke een ander voorbeeld: “Uit onderzoek blijkt dat baby’s die veel en langere tijd achter elkaar huilen een actiever stresssysteem hebben. Het lichaam gaat in een survivalstand, die op korte termijn functioneel is (het maakt je alert), maar op de lange termijn fysiek, mentaal en emotioneel veel energie kost. Dit kan leiden tot chronische klachten in de toekomst. Stress is namelijk een boosdoener voor het immuunsysteem.” Survival of the fittest is dan ook een theorie die enigzins achterhaalt is, licht Nienke toe. “Wat veel mensen niet weten is dat Darwin ook zei dat sociale verbinding zorgt voor een langere levensduur. Door baby’s te knuffelen en aandacht te geven groeien zij beter en ontwikkelen zij een gezonder immuunsysteem en veerkrachtiger zenuwstelsel.”

Jouw plezier

Wie om wat voor reden dan ook veel stress ervaart in het dagelijks leven kan hier mee leren omgaan. Volgens Nienke is dat helemaal niet zo ingewikkeld. “Ik kan het iedereen leren. Het komt allemaal neer op ademhaling en plezier. Want jouw plezier vormt een belangrijke sleutel als je wilt kunnen ontspannen, rust en vertrouwen wilt voelen in jezelf en de toekomst. Als je zelfleiderschap wilt ervaren, is het contact met jouw oorsprong essentieel. Het boek is dan ook een gids door de eerste 1000 dagen van een mensenleven met als doel het delven van het talent, de gezondheid en levenskracht die je geboorterecht zijn. Om de theorie wat meer jus te geven heb ik het gecombineerd met anekdotes, vragen en oefeningen.”

Christine Pannebakker, bestseller auteur van onder andere ‘De maagd is terug’, heeft als schrijfcoach Nienke begeleid en geholpen bij het boek. Na negen maanden schrijven lag er een manuscript. Afgelopen mei bracht Nienke het boek uit. “Ik heb drie zoons, maar dit boek is mijn dochter. Het was in eerst instantie voor mensen met een kinderwens en zwangeren, maar het is een boek voor iedereen, die vruchtbaar in het leven wil staan, geworden. Ik ben verrast hoeveel mannen het ook lezen. Het levert hele leuke gesprekken op.” Het boek kost 21 euro en is te bestellen op www.lotuscoach.nl/levenskracht en bij de lokale boekhandels.

 Op donderdag 26 augustus organiseert Nienke een ‘one day retreat’  met als thema Levenskracht in Atelier ‘t Pakhuys te Zutphen. Kijk voor meer informatie op www.lotuscoach.nl/product/one-day-retreat-levenskracht