Entertainment

Debuutalbum belangrijke stap in nieuw tijdperk

ZUTPHEN – Een droom komt uit voor de Zutphense Inès Kok met de release van haar debuutalbum ‘Merkwaardig’, vorige week. Het uitbrengen van deze cd is een belangrijke stap in een nieuw tijdperk voor deze ondernemende, creatieve vrouw.

Op het gevarieerde album staan tien Nederlandstalige liedjes, die uitgebracht zijn door TCC studio’s in Veenendaal. Inès’ muziek kenmerkt zich door sterke, doorleefde teksten met een lichte stem waarin je puurheid en bezieling proeft. Op het album staat een verrassende mix van frisse up-tempo-nummers en luisterliedjes met country- en poprock-invloeden, waarin haar geloof de rode draad vormt. De herkenbare thema’s en verhalen die sterk tot de verbeelding spreken, zijn inspirerend en bemoedigend. Jan Willem van Delft (bekend van onder andere Nederland zingt) is verantwoordelijk voor de prachtige pianopartijen, Peter van Essen speelt viool en Arnold van Dongen (gitarist bij Ilse de Lange) heeft geweldig gitaarwerk neergezet.

Persoonlijk proces
Het eerste nummer ‘Tevoorschijn’ neemt ons meteen mee in het persoonlijke proces dat vooraf aan dit album plaatsvond. Inès: “Vanaf het moment dat ik besloot mijn liedjes uit te gaan brengen, kwam ik mezelf ontzettend tegen. Ik besefte dat ik er eigenlijk nog helemaal niet klaar voor was om te gaan optreden en mijn persoonlijke verhaal te vertellen. Ik speel mijn hele leven al theater en ben dol op het podium en de camera, maar zingen is voor mij zó persoonlijk, dat gaat echt een level dieper.” Na veel persoonlijke gesprekken en een helend proces durft Inès nu de stap te wagen.

Dit thema komt ook terug in de artistieke vormgeving van de cd. Inès liet zich inspireren door de pauwen die haar vader vroeger had: “Pauwen laten zichzelf zien zonder enige schaamte. Met hun prachtige kleuren eren zij hun Maker en zo mogen wij onszelf helemaal laten zien zoals we bedoeld zijn. Ook het lied ‘Reuzen’ en ‘Lopen op het water’ gaan over je angst overwinnen en stappen in het onbekende zetten om te worden wie je bent. Ik denk dat iedereen wel op zoek is naar het doel van zijn/haar leven en ik hoop dat mensen door deze muziek daar dichterbij gaan komen.”

Solovoorstelling
Inès (34) zingt en schrijft al haar hele leven liedjes en gedichten en speelt gitaar vanaf haar negende. Inès: “Ik hield de liedjes meestal voor mezelf, maar er was wel een diep verlangen om er meer mee te gaan doen. Bij het sterfbed van mijn oma zong ik het lied ‘Nieuw’, dat ook op dit album staat. Dit was erg troostend voor mijn oma, die vroeg wat ik met mijn muziek ging doen. Ik zong het lied bij de begrafenis en onderweg naar huis kwam het besluit: het is tijd om mijn muziek te delen met de wereld.” Haar carrière krijgt een flinke switch; in plaats van anderen te regisseren en theaterprojecten te organiseren, werkt Inès aan een solovoorstelling en zal ze nog meer muziek gaan uitbrengen.

Voor meer informatie: www.verzien.nl.