Entertainment

De Nationale Voorleesdagen: ‘Voorlezen maakt je leuker!’

Tot en met zaterdag 30 januari vinden voor de 18e keer De Nationale Voorleesdagen plaats. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Juist in deze bijzondere tijd van beperkte contacten zorgt voorlezen voor een fijn gevoel van samenzijn. Gedurende de campagneperiode vinden online activiteiten plaats bij Bibliotheek Brummen|Voorst. Centraal staat het Prentenboek van het Jaar: Coco kan het! Dit boek is geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen.

“Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling; zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren ze hoe een zin opgebouwd is en wordt hun woordenschat én taalbegrip vergroot. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. Meer weten over Voorlezen of boekentips ontvangen? Kijk dan eens op de website van Bibliotheek Brummen|Voorst”, aldus Sylvia van den Top.

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2021 uit de prentenboeken die in 2020 verschenen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Het comité over het Prentenboek van het Jaar: ‘Lees Coco kan het! voor en je zult merken dat je samen spontaan een lach op je gezicht krijgt. De illustraties laten veel emoties zien en zijn sfeervol. Daarnaast wordt de tegenstelling tussen falen en slagen heel mooi weergegeven. Elke bladzijde kent speciale details, zoals een insect in de boom. Een prentenboek om voor te lezen aan peuters en kleuters, zonder dat het kinderachtig is. Coco kan het! is een boek dat herkenbaar is voor iedereen, groot en klein, ieder op zijn of haar eigen niveau’. Op de website www.bibliotheekbrummenvoorst.nl staat een leuk filmpje online over het prentenboek Coco kan het!

Synopsis

Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?