Entertainment

Chocola zo ver het oog reikt

ZUTPHEN – Alweer voor de achttiende keer viert Zutphen het Chocolade Festival. Het succesvolle festival dat eerder zo’n 30.000 bezoekers wist te trekken, zal op zondag 25 september van 12.00 tot 17.00 uur weer plaatsvinden.

Voor het Chocolade Festival komen de beste chocolatiers uit heel het land naar Zutphen. Je ziet chocolade in heel veel vormen en je kunt natuurlijk proeven. Er zijn workshops en je kunt schilderen en tekenen met chocola in combinatie met het tekenfestival The Big Draw. Er is bodypainting met chocolade, Lily Kooymans maakt een groot chocoladekunstwerk en het enige cacao- en chocolademuseum van Nederland is van de partij. Er zijn modeshows en activiteiten voor kinderen. Er is voor jong en oud van alles te beleven.

Huub Janson bedacht twintig jaar geleden het Chocolade Festival en organiseert het elk jaar weer. Dit jaar met hulp van Lutim Creatief Mediabureau.

Afrika als thema Chocolade Festival

“De jongens van Lutim organiseren ook mede de Nationale Bokbierdag, het grootste evenement van Zutphen, en hebben een frisse kijk op de achttienjarige traditie”, aldus Huub. “De samenwerking is perfect. Ik zocht mensen voor de promotie en marketing en Lutim is hier de juiste partij voor. Zij bouwden een nieuwe website en zorgen voor alle PR. Samen organiseren we het hele festival, Lutim gooit er hun eigen (chocolade)sausje over”, zegt Huub. “Huub weet alles van het maken van de beste en lekkerste chocolade en kent superveel mensen in de wereld van chocola die er met z’n allen weer een prachtig Chocolade Festival van gaan maken. Zo hebben we allebei onze sterke kanten en is de samenwerking optimaal”, benoemt Maarten van Kranenburg, mede-eigenaar van Lutim.

Het thema is Afrika. “Wel zo logisch, aangezien de meeste cacaobonen uit dit continent komen”, zegt Janson. De Afrikaanse band La Compagnie Tahoungan zal door muziek, dans, steltlopers, vuurspuwers en vuureters voor entertainment zorgen. Ook zullen ze ons de cultuur van hun West-Afrikaanse land Togo tonen met traditionele instrumenten, kleding, dansen, maskers, tovenarij en voodoorituelen. Ook de groepen Boka de Banjul en Mandinkabi zullen optredens verzorgen tijdens het festival.

(Foto: Roosanne Visscher/Lutim)