Entertainment

Aandacht voor ‘een wonderbaarlijk politicus’

Op donderdagavond 29 april houdt Hubert Smeets een online lezing over zijn boek ‘Een wonderbaarlijk politicus: Hans van Mierlo 1931-2010’.

Hans van Mierlo – de onzekere jongen uit een Brabantse patriciërsfamilie – kwam laat tot bloei. Pas toen hij na een moeizame rechtenstudie in het katholieke Nijmegen op 29-jarige leeftijd in Amsterdam ging wonen, vond hij, meevarend op de golf van veranderingen in de jaren zestig, zijn plek: eerst als journalist en vanaf 1966 als partijleider van D66. Van Mierlo stond aan de wieg van twee van de meest bijzondere regeringen van de twintigste eeuw: het progressieve kabinet-Den Uyl (1973-1977) en de paarse kabinetten-Kok (1994-2002).

Journalist en historicus Hubert Smeets mocht als eerste Van Mierlo’s privéarchieven inzien. Hij laat zien hoe politiek voor de twijfelaar Van Mierlo een intellectuele levenshouding was, geen kille machtsstrijd – al was hij niet vies van de macht. ‘Een wonderbaarlijk politicus’ is het portret van een zoeker en een tobber, van een politicus die geen politicus was, maar Nederland wel vormgaf.

De bibliotheek verzorgt de lezing via Zoom op donderdag 29 april van 20.00 tot circa 21.30 uur. Er zijn maximaal 90 plaatsen beschikbaar. Gratis aanmelding via http://bit.ly/gb-hansvanmierlo. Na aanmelding ontvangen deelnemers kort voor de lezing de uitnodiging voor de Zoomsessie.