Entertainment

24 Uur Hanze voor jong en oud

ZUTPHEN – In het donker een museum betreden. Je in de nachtelijke uren laten rondleiden door de stad. Op 14 oktober gaat het 24 uur lang bruisen in Zutphen. Dan gaat ‘de hele stad open’ en viert Zutphen samen met andere Hanzesteden ‘24 Uur Hanze’. 

Dit jaar, 2023, staat in het teken van de Hanze. Programmamanager Bastiaan Wevers is enthousiast over de eerste bevestigde evenementen, zoals tentoonstellingen, een symposium en andere festiviteiten. Ondertussen is hij vanuit Zutphen Promotie zelf druk met de voorbereidingen voor het grootse evenement ‘24 Uur Hanze’.

‘24 Uur Hanze’ is een verkenningstocht in negen Hanzesteden tegelijk. Dat weekend barsten ze uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten. Veel locaties, zoals musea, monumenten en horeca openen hun deuren tot in de nacht en organiseren talloze activiteiten en events.

Een verhaal over verleden, heden en toekomst

“We gaan ervoor dat de hele stad open is, ook ‘s avonds, met bijvoorbeeld een Hanze-menu bij de horeca, een route langs de locaties met bijvoorbeeld straattheater en feestjes op diverse plekken in de stad”, aldus Wevers.

Museumnacht 

“Het is op 14 oktober ook de eerste keer dat we een Museumnacht houden – in de grote steden in het westen van het land al zeer populair. Je kunt dan op een ongebruikelijke manier het museum, én de stad, beleven. Stel je voor dat je ’s avonds, in het donker, naar een museum kan of een wandeling kunt maken door een donker stukje Zutphen, bijvoorbeeld over de Bleek. De evenementen kunnen aansluiten bij bestaande activiteiten van de locaties, maar uiteraard staat alles ook in het teken van de Hanze. We hopen de nacht af te sluiten met feestjes verdeeld over verschillende locaties.” Wevers zit vol ideeën om er een fantastische 24 uur van te maken. “We verwachten hiermee vooral ook jongeren enthousiast te krijgen.”

Ook wethouder Rick Verschure kijkt uit naar 24 Uur Hanze. “We hebben een geweldig aanbod in de stad en op 14 oktober kun je je daar volledig in onderdompelen. Het past perfect in onze Hanze-gedachte: samen met andere Hanzesteden vertellen we dit jaar het verhaal van Hanze. Een verhaal over verleden, heden en toekomst. Wat we daarin belangrijk vinden is samenwerking – met de verschillende domeinen zoals cultuur, erfgoed en sport – en dat iedereen kan meedoen. Daar is 24 Uur Hanze ook zeker voor bedoeld; dit wordt een feest voor jong en oud.”

Ontdek de Hanzestad

Geboren en getogen Hanzestadbewoner of juist toerist en voor het eerst in de Hanzesteden? Reserveer 14 oktober alvast in de agenda. Deze dag (en nacht) is een fantastische kans om alles wat de Hanzesteden te bieden hebben te ervaren in 24 uur.

Hanzejaar 2023

Zutphen viert in 2023 samen met acht andere Hanzesteden – Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle – het Hanzejaar. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanzetijd, met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Bewoners, ondernemers en bezoekers zijn van harte welkom om mee te doen, zodat iedereen kan ervaren hoe dit 800-jarige gedachtegoed nog steeds inspiratie biedt voor vandaag en voor de toekomst. Wie wil meedoen of zelf iets wil organiseren in dit jaar, is van harte uitgenodigd contact op te nemen met de organisatie via e-mail pr@inzutphen.nl.

Voor meer informatie: www.hanzejaarzutphen.nl