Stedendriehoek

Energiebesparing via abonnement

ZUTPHEN – Particuliere huiseigenaren in Zutphen, Lochem en Overijssel krijgen in een proef de mogelijkheid een abonnement te nemen op energiebesparende maatregelen in hun huis. De huiseigenaren hoeven daardoor vooraf geen eigen spaargeld in energiebesparing (isolatie) of energieopwekking (zonnepanelen, warmtepomp) te steken of daarvoor te lenen.

Ze betalen per maand met een abonnement via een centrale organisatie aan de bedrijven die de voorzieningen aanleggen. Zij kunnen het abonnementsgeld betalen doordat hun energierekening daalt en krijgen een garantie op hun energiebesparing.
Na afloop van de abonnementsperiode (10, 15 of 20 jaar) blijven de energievoorzieningen eigendom van de huiseigenaar. Niet alleen verbruikt de eigenaar minder energie en heeft hij meer wooncomfort, het huis is ook meer waard. Bij verhuizing voor afloop van de abonnementsperiode moeten de nog komende termijnen betaald worden. Een optie die nog wordt bekeken is de mogelijkheid het abonnement bij verhuizing over te dragen aan de nieuwe eigenaar. Op het abonnement komt een keurmerk dat een goede uitvoering en financiering garandeert. Het is de bedoeling dat bedrijven in de rest van Nederland de aanpak met een vorm van een abonnement overnemen.
Over het abonnement voor energiebesparing is een City Deal gesloten tussen de provincie Overijssel, diverse gemeenten waaronder Zutphen en Lochem, het Energiefonds Overijssel, het bedrijfsleven en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Namens de gemeente Zutphen heeft wethouder Coby Pennings haar handtekening gezet onder de City Deal. Meer informatie staat op www.woningabonnement.nl.
Geïnteresseerde particuliere huiseigenaren die een woningabonnement willen afsluiten, kunnen zich melden via www.woab.nl of info@woab.nl.