Stedendriehoek

Eerste belevingsobject Veluwezoom in gebruik genomen  

EERBEEK – Vorige week is het eerste belevingsobject dat op de Veluwe wordt geplaatst, feestelijk in gebruik genomen. Dit gebeurde bij de Eerbeekse Oliemolen aan de Kanaalweg. Een belevingsobject vertelt een verhaal en kun je met draaiende delen actief bedienen. Ook kun je via een QR-code achtergrondinformatie over het verhaal bekijken. Samen met de gemeenten Rheden, Rozendaal, Arnhem en Renkum heeft Brummen het initiatief genomen om negen belevingsobjecten te ontwikkelen voor de Veluwezoom.

Doel

“Met deze objecten zetten we minder bekende verhalen en bijzondere locaties in het spotlicht. De objecten staan langs fiets- en wandelnetwerken om ze goed te ontsluiten voor recreanten. Doel van de belevingsobjecten is om de natuur minder te belasten op toeristische hotspots door bezoekers te spreiden. Tegelijk willen we de toeristisch-recreatieve product- en dienstontwikkeling versterken.

Kader

Dit initiatief is onderdeel van Masterplan Veluwse Belevingsgebieden van Veluweop1. Hierin zijn verschillende belevingsgebieden onderscheiden. Elk met zogenaamde verschillende gebiedskenmerken. De Veluwezoom is één van die belevingsgebieden. De nadruk in de Veluwezoom ligt op het reliëf en rivierengebied, waardoor verhalen over kastelen, landgoederen en buitenplaatsen met (inter)nationale tuin- en landschapskunst en industrieel erfgoed zijn ontstaan. De Veluwezoomgemeenten vertellen gezamenlijk het totale verhaal.

Inspiratiebron

Om de samenwerking tussen de Veluwezoomgemeenten en partners concreet te maken, ligt nu de focus op het ontwikkelen van negen belevingsobjecten. Dit zijn de eerste belevingsobjecten die op de Veluwe in de openbare ruimte worden geplaatst. Het eerste prototype is in gebruik genomen bij de Eerbeekse Oliemolen en dit vertelt het verhaal achter deze molen. Via een QR-code kun je nog meer achtergrondinformatie bekijken. De Veluwezoom is met dit initiatief pilot én inspiratiebron voor andere belevingsgebieden op de Veluwe.

Locaties belevingsobjecten

Naast de Eerbeekse Oliemolen worden ook belevingsobjecten ontwikkeld voor Kerstens Molen (Landgoed De Molenbeek), Carolinaberg (Hof te Dieren), Landgoed Rhederoord, Kasteel Rosendael, Landgoed Klarenbeek, Warnsbornse Heide, Landgoed Duno en Landgoed De Lage Oorsprong.

Partners

Dit project is een initiatief van de Veluwezoomgemeenten Renkum, Arnhem, Rozendaal, Rheden en Brummen. Daarin wordt intensief samengewerkt met Routebureau Veluwe, Visit Veluwe, TVAN (Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen), VeluweOp1, provincie Gelderland, diverse landgoederen en recreatieondernemers.

Meedoen?

“Op dit moment verkennen de Veluwezoomgemeenten of het haalbaar is om, na dit basisproject, volgend jaar een plusproject te kunnen uitvoeren. De gemeenten zoeken daarvoor samenwerkingspartners en financiers. Denk bijvoorbeeld aan culturele instellingen of ondernemers in de recreatie, of beheerders/eigenaren van kastelen, landgoederen en buitenplaatsen. Wilt u op uw locatie ook een belevingsobject plaatsen? Of heeft u ideeën voor aansprekende onderwerpen? Dan gaan wij graag met u in gesprek. U kunt daarvoor contact opnemen met Hilbrand Harkema van de gemeente Arnhem (e-mailadres hilbrand.harkema@arnhem.nl).”

Informatie

Voor meer informatie over de feestelijke ingebruikname van belevingsobject Eerbeekse Oliemolen kan men contact opnemen met Team Communicatie van de gemeente Brummen, te bereiken via e-mail bijeenkomsten@brummen.nl.