Stedendriehoek

Dweilorkest speelt in coronatijd gewoon door

ZUTPEN – Dweilorkest ’t Spul(t) uit Zutphen zit niet stil tijdens deze coronaperiode. “Hoewel er vanaf half maart tot begin augustus om begrijpelijke redenen geen optredens zijn geweest, doen we er alles aan om toch muziek te kunnen blijven maken en ook anderen hiervan te laten meegenieten”, vertelt Rienke Beernink.

Zoals voor iedere vereniging was het ook voor ’t Spul(t) een enorme domper toen er vanwege de uitbraak van het coronavirus niet meer gerepeteerd en opgetreden kon worden. Dat waar het dweilorkest goed in is, namelijk het blij maken van mensen door middel van muziek, werd hen tijdelijk afgenomen. Maar ’t Spul(t) zou ’t Spul(t) niet zijn als ze daar niet een creatieve (roze) mouw aan zouden passen. Beernink: “In april werden enkele verzorgingstehuizen en het Gelre ziekenhuis bezocht door drie trompettisten die een paar klassiekers lieten horen om de bewoners en patiënten een hart onder de riem te steken en op Koningsdag klonk het Wilhelmus vanaf de Walburgkerk in Zutphen.”

Meer aanvragen
“Gelukkig kan er sinds eind mei met inachtneming van de coronamaatregelen weer gerepeteerd worden en heeft ’t Spul(t) zelfs enkele weken geleden weer een optreden op locatie mogen verzorgen. Bij deze optredens worden pilonnen neergezet om de positie van iedere muzikant te markeren en ook het publiek wordt op afstand gehouden. Dit gaat in de praktijk erg goed. Voorzichtig beginnen de aanvragen weer binnen te druppelen, wat de muzikanten van ons dweilorkest erg blij maakt. Dat we weer samen mochten gaan repeteren was al heel fijn, maar optreden voor publiek is toch echt wel een feestje.”

Al geruime tijd zijn er ontwikkelingen rondom de locatie van de repetitieruimte van ’t Spul(t) en kleintje Spul(t), zegt Beernink. “Vooral het jeugd-dweilorkest is enorm gegroeid, waardoor de repetitieruimte in het gebouw van wielervereniging ETP bijna uit zijn voegen knapt. Daarom is onze vereniging in overleg met de gemeente over een nieuwe oefenruimte in Zutphen. En met een nieuwe locatie komen ook nieuwe plannen en ambities. Zo wil ’t Spul(t) gaan uitbreiden met extra muzieklessen op meerdere dagen en met verschillende orkesten binnen de vereniging. Ook starten we in september, zoals gebruikelijk, weer met (gratis) blokfluitlessen (coronaproof), gevolgd door muzieklessen voor kinderen vanaf 8 jaar. Zo hoopt onze club vrolijk door te kunnen groeien, zodat iedereen straks kan doen waarvoor hij of zij naar ’t Spul(t) is gekomen, namelijk samen muziek maken.”

Club van 100
Om deze ambities waar te kunnen maken, heeft ’t Spul(t) de Club van 100 in het leven geroepen. Beernink: “Deze club bestaat uit vrienden van het dweilorkest, oftewel muziekmaatjes, die ieder honderd euro per jaar inleggen voor het realiseren van de ambities. Voor 2020-2021 zijn die geconcretiseerd in het uitbreiden van de gratis muzieklessen voor kinderen, met aanschaf van instrumenten en het inrichten en aankleden van het nieuwe pand. In ruil voor de financiële bijdrage mogen de vrienden meepraten – zij hebben stemrecht – en wordt hen een ‘meet & greet’ aangeboden tijdens de Dweildag in september 2021, want dit jaar gaat die vanwege corona helaas niet door.”

Voor meer informatie: www.t-spult.nl