Stedendriehoek

Dweildag viert derde lustrum

ZUTPHEN – De vijftiende editie van De Bos Dweildag Zutphen vindt plaats op zaterdag 9 september; die dag komen 25 dweilorkesten uit heel Nederland naar de binnenstad van Zutphen voor een dag vol muzikaal plezier.

Ieder jaar komen er orkesten terug die zorgen voor feest in de stad. Maar ook nieuwe orkesten leveren hun bijdrage aan dit derde lustrum van De Bos Dweildag. Ook dit jaar wordt gestart met het defilé van alle orkesten om 12.15 uur vanaf de Laarstraat ter hoogte van Gasterij de Gracht. Vervolgens laten de orkesten op diverse plekken in de binnenstad zich zien en horen tot ongeveer 18.00 uur. Daarna is het nog niet afgelopen, want een aantal orkesten blijft NaoDweil’n in de Vaaltstraat en op de Houtmarkt.

De Dweildag vindt zijn oorsprong in de ledenvergadering van Zutphens Dweilorkest ’t Spul(t) in het jaar 2002. Toen kwam het vijfjarig bestaan van het Dweilorkest ter sprake: “Gaan we dit vieren en, zo ja, hoe? Een feestje bouwen, daar hadden we wel zin in, maar wat voor een feest? Een besloten feestje of de gemeente trakteren op iets nieuws? Na een overleg van vijf minuten is het idee van een Dweildag geboren. Het plan was om met zo’n twintig Dweilorkesten een dag vol muziek te creëren en daarmee een nieuw evenement in Zutphen op te zetten. Een enorme uitdaging voor de feestcommissie”, aldus een woordvoerder van Dweilorkest ’t Spul(t).

“De eerste jaren moesten wij ons als organisatie nog waar gaan maken in dweilorkestenland. Dat bleek een grotere opgave dan in eerste instantie werd gedacht. Daarbij moesten er sponsoren en vrijwilligers worden gezocht om het evenement te kunnen realiseren. Met De Bos makelaardij en hypotheken was inmiddels een prettige samenwerking ontstaan die resulteerde in een hoofdsponsorschap. Vanaf de eerste Dweildag heet het evenement De Bos Dweildag Zutphen. Daarnaast hebben wij altijd kunnen rekenen op enthousiasme van de Gemeente Zutphen en van diverse ondernemers.” Tien jaar geleden is aan het evenement het zogenoemde NaoDweil’n toegevoegd.

Er wordt elk jaar door de organisatie gezocht naar een goede mix van nieuwe en gevestigde orkesten. “Alle deelnemende dweilorkesten krijgen een begeleider mee die voor de muzikanten zorgt. Deze vrijwilliger zorgt voor het ontvangst van de orkesten en begeleidt ze vervolgens de rest van de dag. Er wordt voor gezorgd dat de muzikanten steeds op tijd zijn op hun speelplek en er wordt gezorgd voor de hapjes en drankjes. Zo hoeven de orkesten nergens aan te denken dan alleen aan hun muziek en het vermaken van het publiek.”

De Bos Dweildag valt in Zutphen samen met Open Monumentendag, dus de Hanzestad loopt ongetwijfeld vol met zo’n 30.000 belangstellenden. Voor meer informatie, zie de website www.dweildagzutphen.nl of volg het evenement op facebook.