Stedendriehoek

Drie dagen Jazz & So in Zutphen

ZUTPHEN – Na een pilot in 2015 en het eerste driedaagse festival Jazz & So vorig jaar, begint dit jazzfestijn in Zutphen steeds vastere vormen aan te nemen. Afgelopen jaar stonden er 24 optredens op het programma. Dit jaar zijn dat er ruim 40. Dit betekent niet alleen meer muziek, maar ook een diverser aanbod. Je hoeft volgens de organisatie geen doorgewinterde jazzfanaat te zijn om hier aan je trekken te komen.

De jazzmuziek is van alle tijden en manifesteert zich in vele stijlen. Veel daarvan zijn van vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober in de Hanzestad Zutphen te beluisteren. Het belooft een zeer gevarieerd festival te worden, waarbij jong en oud zich ongetwijfeld volop zullen vermaken.

Voor iedereen wat wils
“Jazz & So is hard op weg om een ‘voor iedereen wat wils’-festival te worden, waar naar heerlijke jazz is te luisteren. Daarbij ligt het accent op sfeer en gezelligheid. Dit is een festival waar je met vrienden naar toe gaat, maar ook een plek waar je nieuwe vrienden maakt. Als wij moeten kiezen tussen een topband met de uitstraling van een loden deur en een band die mogelijk een tikje minder is, maar die het publiek weet te pakken, blij te maken en te ontroeren, dan is onze keuze snel gemaakt.” 

Op vrijdagmiddag 27 oktober opent wethouder Oege Bosch het festival bij zorginstelling Sutfene, waar Jazzy Fingers en De Old lezer Jazzband een concert ‘Jazz at Sutfene’ verzorgen voor zo’n 150 mensen die niet naar de jazz kunnen komen, maar er graag naar luisteren. Dit is een besloten voorstelling.

“Op zaterdagmiddag 28 oktober is er in het compacte, historische hart van Zutphen ‘Jazz at the Market Place’ met drie ‘streetparade’ bands, waaronder de piepjonge K-street Jazzband die, vooral door zijn dynamiek en spelplezier, snel furore maakt op festivals in de ons omringende landen.” Daarnaast is er de mobiele muzikale streetact De Wegwerkers en verzorgen de VIDA Latin Dancers demonstraties Jive en Lindi Hop, waarbij meehoppen en jiven niet verboden is. “Om 16.00 uur verzamelen alle artiesten zich op de Houtmarkt voor een spetterende finale.”

Fort Bronsbergen is het toneel van het volgende onderdeel: At the Jazzband Ball. “Dit is een topavond met Dixieland Crackerjacks en The Farm House Jazz & Blues Band. Ook hier zullen de Latin Dancers een show verzorgen. Vooraf kan worden deelgenomen aan een diner dat muzikaal wordt omlijst voor Jazzy Fingers.”

Jazz at the Pubs
Zondagmiddag 29 oktober staat heel Zutphen in het teken van jazz met Jazz at the Pubs. Maar liefst 18 bands, in stijlen die variëren van New Orleans, Boogiewoogie, Blues, Gypsy Jazz, Latin, Main Stream, Easy Listening, Poppy Jazz tot Funky Jazz. De entree is gratis. Bij de VVV Zutphen ligt een programmaboekje klaar. Op de website www.jazzandsozutphen.nl is ook het programma te vinden.