Stedendriehoek

Doorkomst Roparun op Eerste Pinksterdag

ZUTPHEN – De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8.500 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. Al 25 edities lang hebben 108.000 deelnemers meegedaan aan de Roparun, hebben 2.000 vrijwilligers zich ingezet en is meer dan 73 miljoen euro opgehaald voor mensen met kanker. Met de opbrengsten zijn 1.400 projecten ondersteund die het leven van mensen met kanker veraangenamen.

Op het moment dat de deelnemers door Zutphen komen (Eerste Pinksterdag, zondag 4 juni tussen 20.00 en 03.00 uur, hebben de lopers en fietsers er al twee dagen en één nacht op zitten en gaan ze de tweede nacht in. Dit is vaak een moeilijk moment voor de teams, dus aan alle inwoners van Zutphen de schone taak om ze aan te moedigen en een hart onder de riem te steken en ze een warm onthaal te geven.

 

Vanaf Warnsveld tot het einde van de Weg naar Voorst in De Hoven staan er waxinelichtjes langs de weg. Een indrukwekkende lichtslinger van ruim 6,5 kilometer. In Warnsveld zorgen vrijwilligers van de Gondelvaart voor de waxinelichtjes en ook wordt een bankstellenrace rondom de kerk georganiseerd. Er is live muziek tegenover de GGD en het terras van café/restaurant De Pauw is geopend (dankzij medewerking van ’t Ooievaarsnest). Iedereen kan hier genieten van live muziek.

De route gaat in Zutphen door de Laarstraat met live muziek, onder de welbekende lampenkappen op de Boompjeswal door en daarna aansluitend onder de Drogenapstoren door waar de lopers een speciaal onthaal krijgen. Op de markt ligt de rode loper uit en worden alle deelnemers op een podium welkom geheten door een speaker en verschillende wethouders. Daarnaast is er veel live muziek, een dweilorkest en een groot televisiescherm waar de binnengekomen deelnemers live te volgen zijn. Ook zijn de meeste terrassen geopend tot 01.00 uur. Door verlichte straten in het centrum en via een verlichte brug komen de lopers in De Hoven uit. Een speciaal comité heeft daar alle bewoners opgeroepen te komen aanmoedigen en de lopers worden daar ook nog een keer feestelijk onthaald met een speaker, live muziek, dweilorkest en heel veel gezelligheid. Voor meer informatie over de doorkomst en de activiteiten: www.doorkomstroparunzutphen.nl