Stedendriehoek

Derde lustrum Chocoladefestival

ZUTPHEN – Chocolade is een verhaal waarbij het water je in de mond loopt. Want bijna iedereen is er stapel op. Op zondag 24 september vindt in Zutphen van 12.00 tot 17.00 uur voor de vijftiende maal het grootste chocoladefestival van Nederland plaats.

Vorig jaar hebben al zo’n 40.000 bezoekers kunnen genieten van het ‘bruine goud’. Huub Janson van Bonbonatelier Janson is initiatiefnemer van het festival en probeert, samen met zijn dochter Rineke, jaarlijks op originele wijze dit festival op de kaart te zetten. Met ook nu weer een mooi en gevarieerd programma.

Zo treft men in de Korte Hofstraat de winkel van Bonbonatelier Janson, het ’kloppend (chocolade) hart’ van Zutphen. In het verlengde van deze straat loopt men door de Lange Hofstraat. Hier laat het Cacaomuseum uit Amsterdam een mooie en leerzame tentoonstelling zien over de herkomst van chocolade en gaat men verrassende artikelen verkopen die ook vervaardigd worden uit cacao. Zangeres Vivienne Aerts en professioneel toetjesmaker Ted Steinebach komen even over uit New York voor enkele optreden in de prachtige historische Sint Walburgiskerk. Hierbij creëren ze een eetbaar muzikaal schilderij van 6×4 meter. Na het schilderen van het werk mogen de bezoekers het schilderij opeten. De toegangsprijs voor dit unieke evenement in de kerk bedraagt in de voorverkoop €7,50, op de dag zelf €10,-.

De Laarstraat is zondag gezellig ingericht, met als centraal thema: ‘oud-Hollandse spellen met en van chocolade’. In de Korte Beukerstraat kunnen bezoekers genieten van een modeshow en van een speciaal voor het festival ontworpen Living Statue. In de Turfstraat gaan verschillende kunstenaars schilderen en mozaïeken met chocolade. Op de Houtmarkt worden diverse kinderactiviteiten gehouden; er is een zweefmolen en de kinderen mogen ook als ware Picassos hun eigen chocoladeschilderij maken. Op de Groenmarkt is een grote chocoladefondue kan men bij de slijterij genieten van een proeverij worden kookclinics gegeven en zijn er diverse chocolatiers die hun kunsten laten zien evenals op de Zaadmarkt.

In de kelder van Cambrinus de Zutphense Hanzestadbrouwerij laat eigenaar Gerrit Wolf verrassende combinaties proeven met bier en het bruine goud. In de Beukerstraat is bij Jamin en Banketbakkerij Jolink een demonstratie te zien. In de Nieuwstad kan men chocoladebroodjes in een Achterhoekse bakoven bakken appels ondergedompeld in chocolade en heerlijke pannenkoeken met chocolade. Voor een leuk uitje kun je naar de Rijkehage voor een van de chocoladeboottochten op de Berkel. De muzikale omlijsting is in handen van Marlies Claasen met de band van Tom Klein zangeres Maaike Wesselink en Willem Overes van Mad Shack.

Voor de derde keer op het chocoladefestival is de ‘HIP Kids Choco Color Run’. Dit betreft een hardloopwedstrijd voor kinderen waarbij het niet zozeer gaat om winnen maar om meedoen. De kinderen lopen een rondje van 500 meter waarbij de finish bestaat uit veel kleurpoeder in chocoladekleuren dat gegooid wordt en waar zij doorheen lopen. Meedoen is gratis en het startschot (bij de fontein) klinkt om 13.00 uur. Zie ook: www.chocoladefestival-zutphen.nl