Stedendriehoek

Demoveld open voor boeren, burgers en buitenlui

BRUMMEN – Wie over de Eerbeekseweg in Brummen rijdt, valt wellicht het bijzondere veld op. In smalle stroken staan meer dan twintig verschillende gewassen. Het betreft een demoveld van Hofmeijer Loonwerkbedrijf.

Samen met boeren uit de IJsselvallei onderzoekt het loonwerkbedrijf de mogelijkheden voor het telen van bijzondere gewassen, zoals erwten, sorghum, veldbonen, vezelhennep en lupine. Deze gewassen leveren een belangrijke bijdrage aan een afwisselend landschap en meer biodiversiteit. Dit demoveld is vrij toegankelijk voor iedereen die hier meer van wil snappen of over wil leren.
Hofmeijer Loonwerkbedrijf bv in Voorst is initiatiefnemer van het demoveld. Teeltbegeleider Herbert Hofmeijer vertelt: “We zien dat er veranderingen afkomen op de landbouw met betrekking tot de te telen gewassen. Boeren willen graag duurzamer werken en zijn daarbij op zoek naar passende teelten. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het is in de praktijk best ingewikkeld om nieuwe gewassen te telen, omdat dit speciale kennis vraagt. Bij de gewassen is vooral het eiwitgehalte belangrijk, bijvoorbeeld voor de vervanging van soja uit verre landen. Daarom hebben we op deze grond een demoveld aangelegd met speciale, eiwitrijke gewassen. Het is een bewuste keuze om het veld open te stellen voor ‘boeren, burgers en buitenlui’. Iedereen die meer wil snappen of leren over voedselproductie, landschap en biodiversiteit, is van harte welkom. Daarnaast is het gewoon ontzettend mooi om zoveel diverse gewassen naast elkaar te zien.”

QR-code
Hofmeijers initiatief wordt ondersteund door De Innovatie Coöperatie en het Leernetwerk Natuurinclusieve Landbouw Brummen. Heidi Uenk, projectleider bij het Leernetwerk, licht toe: “Op dit demoveld worden bijeenkomsten georganiseerd. Zo draagt dit initiatief bij aan ontmoeting en kennisuitwisseling over diverse teelten. Elkaar ontmoeten en gemeenschapsvorming zijn belangrijk om stappen te kunnen zetten. Onze ervaring is dat je natuurinclusieve landbouw nooit alleen doet, daarom is het ook extra mooi dat dit veld vrij toegankelijk is voor individuele belangstellenden.”
Het demoveld is te vinden ter hoogte van de Eerbeekseweg 22 in Brummen en te herkennen aan een informatiebord. Via een QR-code kunnen bezoekers meer leren over de 22 gewassen. Voor groepen die belangstelling hebben voor een rondleiding, geldt dat er een afspraak moet worden gemaakt. Neem hiervoor contact op met Alfons van den Belt van De Innovatie Coöperatie. Dit kan per mail via: alfons@deinnovatiecooperatie.nl.
Foto: Heidi Uenk, Herbert Hofmeijer en Alfons van den Belt (zittend) bij het demoveld.