Stedendriehoek

De Reiskoffer: ‘Alleen op pad gaan, maakt je zelfstandiger’

Reizen vergroot je wereld. Dat geldt ook voor jongeren met een beperking. “Alleen op pad gaan, maakt je zelfstandiger”, zegt wethouder Ingrid Timmer (zie foto). “Dat begint met alleen naar school reizen. Daarom starten we met een mooie pilot voor jongeren die nu nog gebruik maken van leerlingenvervoer. Onder de noemer De Reiskoffer leren zij veilig zelfstandig reizen.”

Leerlingenvervoer is er voor kinderen met een beperking, die niet zelfstandig naar school kunnen reizen. “Er zijn verschillende vormen, van begeleiding op de fiets of in het openbaar vervoer tot een taxibusje. De gemeente kijkt goed welke vorm nodig is. Zo houden we inkomsten en uitgaven in evenwicht. De pilot De Reiskoffer draagt hier ook aan bij”, aldus Timmer.

De Reiskoffer

De Reiskoffer is voor kinderen vanaf 10 jaar met een beperking, die gebruik maken van het leerlingenvervoer. Bijvoorbeeld kinderen die blind of doof zijn, of ADHD of autisme hebben. “Met de juiste begeleiding helpen we hen op weg om veilig en zelfstandig naar school te reizen”, aldus de wethouder. “Dat geeft vertrouwen, waardoor ze later zelf naar vrienden, stage of werk kunnen reizen. Daarnaast kan het een uitkomst zijn voor kinderen die nu nog met het leerlingenvervoer mee mogen, maar binnenkort zelfstandig naar bijvoorbeeld het mbo moeten reizen. De Reiskoffer maakt die overgang makkelijker. Een mooie stap voor de toekomst dus. En het is natuurlijk ook gewoon gezellig om samen met je leeftijdsgenoten naar school te gaan met fiets, bus of trein.”

Goede begeleiding

De Reiskoffer maakt gebruik van slimme technieken, zoals de Buzz Buddy. Dit is een noodknop met gps en een telefoonverbinding. En de GoOV-app, die het kind stap voor stap begeleidt met instructies. Van hoe je bij de bushalte komt tot wanneer en hoe je moet uitstappen. En waar je daarna heen moet. Ook hier is een hulplijn aan gekoppeld. Daarnaast kunnen jongeren met De Reiskoffer een tijdje samen op pad met een vrijwilliger. Zo maken ze kennis met het openbaar vervoer en leren ze zelfstandig reizen. De Reiskoffer gooit kinderen dus niet in het diepe, maar zorgt voor goede begeleiding. Blijkt dat zelfstandig reizen toch niet gaat, dan mag je gewoon weer met het leerlingenvervoer mee.

De gemeente kijkt bij de aanvragen voor leerlingenvervoer wie misschien geschikt is om mee te doen aan De Reiskoffer. “We nemen dan contact op. Heeft u leerlingenvervoer aangevraagd? Maar durven uw kind en u de uitdaging van De Reiskoffer wel aan? Laat het weten via leerlingenvervoer@brummen.nl.”