Stedendriehoek

De Nacht van de Vluchteling

ZUTPHEN – Voor 25 euro wordt een gezin één maand voorzien van schoon drinkwater. Voor 50 euro krijgen veertig ondervoede kinderen met honger een maand lang drie keer per dag calorierijke notenpasta om aan te sterken. Voor 100 euro bieden mobiele medische teams levensreddende hulp aan vijftig patiënten in ontheemdenkampen en afgelegen gebieden.

Op de vlucht voor geweld. Op de vlucht voor angst. Alles wat je bezit achterlaten. Alles wat je hebt opgebouwd. Je huis, spullen, familie? Vaak komen vluchtelingen alleen of met een paar anderen naar hun nieuwe land, een tasje met een paar kledingstukken onder de arm geklemd. De taal niet sprekend, de weg niet wetend, bang, niet wetend wat de toekomst brengt. Kilometers lopend, dag en nacht, door weer en wind. Kinderen horen te spelen, maar zijn op de vlucht. In het holst van de nacht. Steeds meer mensen zijn vluchteling. En of het aantal ontheemden ooit minder gaat worden is nog maar de vraag gezien de onrust in veel landen. Ook in Europa. Want iedereen kan vluchteling worden. Ook jij. En dan is de vraag: hoe ver zou jij ’s nachts lopen uit angst voor geweld?

Op zaterdag 17 juni worden de handen ineen geslagen tijdens De Nacht van de Vluchteling. Een veertig kilometer lange sponsorloop, die start in de nacht van zaterdag op zondag om middernacht, van Rotterdam naar Den Haag, van Nijmegen naar Arnhem of van Amsterdam naar Amsterdam in het holst van de nacht. In de hoop zoveel mogelijk geld op te halen wandelen 5000 deelnemers van stad naar stad. Art Rooijakkers is ook van de partij. Als ambassadeur van Stichting Vluchteling is hij betrokken bij De Nacht van de Vluchteling: “Je kunt er niet op tegen zijn dat er ter plekke noodhulp wordt geboden aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.”

Er zijn ook deelnemers vanuit Zutphen. Buddytobuddy Zutphen loopt de 40 kilometer mee met een team van vier personen. Filemon Habtu Negassi, Idris Abdela, Jan Ruijgrok en Nasser Shawardi lopen van Nijmegen naar Arnhem. En natuurlijk zijn zij te sponsoren. Stichting Buddy to Buddy probeert vluchtelingen uit een isolement te halen. “Dit proberen wij te doen door betrokken inwoners aan vluchtelingen te koppelen. Een laagdrempelig contact van mens tot mens, dat is wat wij willen bereiken.”

Het is niet meer mogelijk in te schrijven voor De Nacht van de Vluchteling, maar de deelnemers sponsoren kan natuurlijk wel. Kijk hiervoor op de website www.nachtvandevluchteling.nl