Stedendriehoek

De IJsselbrug wordt blauw!

ZUTPHEN – Afgelopen week is er onder Zutphenaren beroering ontstaan over de ‘half afgeschilderde’ IJsselbrug. Hoe goed ook wordt uitgelegd dat het eindresultaat altijd zo in de plannen heeft gestaan, een feit blijft dat een deel van Zutphen niet tevreden is. En dat is zonde van het fantastische werk aan de brug.

Op 23 augustus verscheen er op de Facebookpagina ‘Je bent een echte Zutphenees als je…’ een ludieke actie van een bewoner uit De Hoven. Hij riep medebewoners op zich te melden om met z’n allen de rest van de brug blauw te gaan verven. Dat vond de gemeente uit veiligheidsoogpunt geen goed plan. Toch zette dit initiatief het stadsbestuur aan het denken: ‘Zou het toch op een of andere manier mogelijk zijn om de aanbruggen nu te schilderen in plaats van over drie tot vijf jaar? En kunnen we het zo regelen dat die enthousiaste bewoners inderdaad mee kunnen helpen? En zouden leerlingen van de schildersvakschool hier ook een rol in kunnen hebben?’

Het college heeft de raad daarom voorgesteld budget vrij te maken en deels te verschuiven. “Daarmee kan meteen de vernieuwing van het fietspad aan de kant van De Hoven worden gerealiseerd. Er komt composiet op te liggen, zodat de ribbels verdwenen zijn. En dan is het echt klaar. En staat er een brug waarop iedere Zutphenaar en -nees nog decennia trots kan zijn”, aldus een woordvoerder. “Dus: er wordt budget vrij gemaakt, de veiligheid van deelnemers wordt gegarandeerd en er komt natuurlijk professionele begeleiding. De hele brug wordt blauw! Boven de 18 jaar en twee rechterhanden? Meld je aan via e-mail blauwebrug@zutphen.nl. Voor het materiaal en overalls wordt gezorgd. Maar we hebben u wel nodig!  Het werk start op korte termijn, zodra we een en ander logistiek voor elkaar hebben. Want de IJsselbrug? Daar zijn we in Zutphen trots op!”