Stedendriehoek
ZUTPHEN – Wegens grote belangstelling is ‘het kleedje’ wederom te zien in de Walburgiskerk van 9 april tot en met 11 juni. De geschiedenis van het leven op aarde en het menselijk denken op een 28 meter lang, geborduurd wandkleed uit Wilp.
Kinderen en kleinkinderen van de makers, Albert Daan en Tiets Daan-Stiemens, exposeren samen met de Walburgiskerk het 65 jaar oude familie-erfstuk in de traditie van Tapis de Bayeux: ‘het kleedje’.
“28 meter lang, 45 centimeter breed, hangend aan een rail tegen het behang tussen de ramen en de zoldering, ontworpen en getekend door Albert, door Tietske met dmc-garen op grijs linnen geborduurd tussen 15 oktober ’53 en 1 maart ’59, – ziedaar de nuchtere en exacte gegevens. Hoeveel sentimenten zouden daarnaast in woorden moeten worden omgezet, om iets duidelijk te maken van alle vreugde en scheppingsdrang, inspirerende activiteit, verwachting – en rustig geluk, die het uitvoeren van dit werk begeleidden!” – uit het logboek van Tiets.
NRC: “Het kleedje is een bijzonder tijdsdocument, de unieke verbeelding van optimisme en geloof in democratie, rede en vooruitgang uit de jaren vijftig. De boodschap van het kunstwerk is nu, in tijden van feitenvrije politiek en complotdenken, nog steeds actueel.”
De Groene Amsterdammer: “Onverwacht roerde het me. Is het de volle omvang ervan, of het prachtige handwerk, en kleurgebruik, de precisie en de toewijding? Dat geliefde fictieverhalen er een plek in hebben, Nils Holgersson bijvoorbeeld? Of het rotsvaste geloof in de ratio dat spreekt uit hun selectie, die stevige verankering van hun optimisme? Linnaeus krijgt een kleine verwijzing onderin, en iets van zijn geest ademt door het geheel. Die hele onderneming, om te ordenen, onder te brengen, achter elkaar te zetten, die hele history of consciousness zichtbaar te maken, eindigend in de jaren zestig, verbluffend is het, dit stripverhaal, dat al die jaren hoog in de woonkamer van de Daans hing en na verhuizing een leven op de plank was beschoren.”
Nieuwsblad De Kaap: “Monnikenwerk door een echtpaar dat met een fantasierijk tekentalent en vaardigheid met naald en draad de evolutietheorie tot leven bracht.”
Op het kleedje is de geschiedenis van het ontstaan van de aarde, tot de hedendaagse geschiedenis in de jaren 60 te zien.