Stedendriehoek

‘Culturele Kaart soort Ome Jan’

Van links naar rechts: Lisette Lagerweij, directeur Muzehof, wethouder cultuur Zutphen Mathijs ten Broeke en wethouder cultuur Lochem Henk van Zeijts, met de eerste pins op de Culturele Kaart.

Muzehof centrum voor de kunsten is een nieuw initiatief gestart: de Culturele Kaart. “Wil je kind graag muziek maken of schilderen na schooltijd? Of dans, schrijven, koor? Er is nu een website waar al het aanbod in de regio komt te staan: www.muzehof.nl/culturelekaart”

De Culturele Kaart is een plattegrond van de regio Zutphen en Lochem, in te zoomen op wijkniveau en met een handig selectiefilter. Zo kan iedereen die samen iets aan kunst, ambacht en cultuur wil doen, dat makkelijk vinden in de eigen buurt. Als er thuis geen budget voor is, zijn er hulpfondsen die willen helpen. Het is de missie van Muzehof om te zorgen voor inspirerende ontmoetingen in de regio.

De kaart is voor ouders en kinderen, leerkrachten en iedereen die wil doorverwijzen naar lessen na schooltijd. Muzehof verwijst ook naar hulpfondsen en gemeenteregelingen die de activiteiten mogelijk kunnen maken. Op de website staat een overzicht: www.muzehof.nl/regeling. Iedere week melden zich meer aanbieders op de kaart. Kunstaanbieders die er op willen, kunnen contact opnemen met Muzehof.

Vorige week is de kaart officieel gelanceerd. Lisette Lagerweij, directeur Muzehof, overhandigde de cultuurwethouders van Lochem en Zutphen, Henk van Zeijts en Mathijs ten Broeke, de eerste pin op de kaart.

Ten Broeke en Van Zeijts vertelden beiden als kind het geluk te hebben gehad om via hun buurt gitaar en trompet te kunnen spelen. Van Zeijts: “Ome Jan bracht met zijn auto een bult kinderen naar de Harmonievereniging. Deze Culturele Kaart is een soort Ome Jan.”

Hellen Strik, Stichting Leergeld Lochem: “Op school krijgen kinderen cultuureducatie, maar daarna valt het stil als er thuis geen budget is. Hun kleine wereld kan groter worden met hulp van diverse fondsen.”