Stedendriehoek

Creatieve uitspatting met veel humor

ZUTPHEN – ‘Hoedansje – van de Hak op de Tak het donkere bos weer uit’. Dat is de titel van het boek dat Ans Hoedeman geschreven heeft. Het boek gaat onder andere over het overwinnen van haar psychoses. “Hoe kom je weer heelhuids uit een inrichting als jou verteld wordt dat je nooit meer beter wordt en altijd medicijnen moet gebruiken?”

Ans is na vijf jaar weggelopen uit de inrichting en eigenhandig gestopt met de medicijnen, gesteund door haar toenmalige echtgenoot en haar huisarts. Verder zat iedereen gevangen in angst.

Ruim twaalf jaar geleden is zij alleen in Zutphen gaan wonen. “Daar ontdekte ik dat ik schrijven kon. Het begon met gedichten bij mijn keramiek en later ging ik cursussen volgen, onder andere bij diverse stadsdichters en in het centrum voor poëzie in Bredevoort”, vertelt Ans. 

Haar schrijfcoaches stimuleerden haar te blijven schrijven, en dat heeft goed uitgepakt, want nu is het boek af. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel is haar autobiografie. Ans is in 1946 geboren in Amsterdam en ze woont nu in de bijzondere stad Zutphen. “Wat er in de tussentijd is voorgevallen kunt u lezen in het boek. Zo kunt u lezen over de tijd dat ik verpleegkundige was, en dat ik 11 jaar een lunchroom had, Het Koffiekabinet in Doesburg”, vertelt ze. Het tweede deel betreft haar columns en anekdotes en het derde deel zijn haar gedichten, aangevuld met foto’s van onder andere keramiek en andere kunstuitingen. “Het is een creatieve uitspatting geworden, soms heftig, maar integer en met veel humor geschreven”, aldus Ans. 

Het boek dat Ans heeft geschreven is een autobiografisch prentenboek. De schrijversnaam van Ans is ‘Hoedansje’, een combinatie van haar voor- en achternaam. Het boek wordt zaterdag 3 maart officieel gepresenteerd in Zutphen en is te bestellen via Hoedansje@gmail.com. Het boek ligt ook in de boekwinkels.