Coronanieuws

Zutphense journalist breekt lans voor gesloten bibliotheken

Foto: Henk Derksen

Wat doe jij als eerste zodra de bibliotheek weer open is? Die vraag stelt de Zutphense journalist Alize Hillebrink in de campagne Breek een Lans voor de Bibliotheek.

Tot verdriet van vele inwoners, jong en oud, is de bibliotheek al vier maanden dicht. Terwijl lezen zo ontzettend belangrijk is, laaggeletterdheid een groot probleem is en taalachterstanden oplopen. Alize Hillebrink: “Stilstand is achteruitgang. Het is een groot gemis dat de bibliotheek nu al vier maanden dicht is. Ook mogen bibliotheken niet meedoen met de Fieldlabs van de overheid. De bibliotheek heeft een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie, die nu onbereikbaar is. En helaas lijkt het erop dat het nog even duurt voor de bibliotheek weer opengaat.”

Campagne

Alize Hillebrink steekt Graafschap Bibliotheken een hart onder de riem, door deze positief onder de aandacht te brengen met de campagne Breek een Lans voor de Bibliotheek. Hillebrink: “Enerzijds om te laten weten dat de inwoners de bibliotheek niet vergeten zijn, anderzijds om de bibliotheek weer onder de aandacht te brengen van de inwoners.”

Wethouder Mathijs ten Broeke is blij met het initiatief: “Er zijn maar weinig plekken in de stad waar mensen met zoveel verschillende achtergronden, interesses en ideeën elkaar tegen het lijf lopen. Voor alleen het halen en brengen van een boek zijn allerlei oplossingen te bedenken, maar vooral voor die ontmoeting vind ik het belangrijk dat de bibliotheek snel weer open kan.”

‘We missen onze bezoekers zeer!’

Jacqueline Roelofs, directeur Graafschap Bibliotheken: “Ik vind het een supersympathieke actie! De bibliotheek is er voor iedereen. Al vier maanden zijn onze deuren gesloten. Natuurlijk kun je boeken reserveren en afhalen en hebben we ons taalhuis wel open op afspraak. Maar geen activiteiten, lezingen, cursussen en dergelijke. We missen onze bezoekers zeer! En het is fijn te merken dat de inwoners ons ook missen. Ook al is het maar om de krant of een tijdschrift te lezen met een kopje koffie. Dus ja, wij zijn erg blij met deze actie. Vorige week zijn we ook op afspraak open gegaan voor jongeren die rustig willen leren of studeren, natuurlijk coronaproof.”

Roelofs vindt de reacties ‘hartverwarmend’. “Prachtig hoe de bibliotheek een belangrijke rol speelt in heel veel levens… Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee en ook trots op. Deze lockdown gaat voorbij, wij staan te trappelen om weer mooie activiteiten te organiseren en iedereen welkom te heten in onze bibliotheken in Zutphen, Lochem, Warnsveld en Gorssel. Wij kunnen niet wachten om weer open te gaan. We missen iedereen enorm.”

Droom

Alize Hillebrink vraagt iedereen hun droom voor een open bibliotheek te delen, door antwoord te geven op de volgende vraag: Wat doe jij als eerste zodra de bibliotheek weer open is? Antwoorden kunnen worden gestuurd naar: info@graafschapbibliotheken.nl

Wat prominenten zeggen over de gesloten bibliotheek

“Het is inmiddels niet meer te verdedigen dat je wel kunt intekenen voor 15 minuten coronaproof shoppen, maar niet voor een kwartier coronaproof ‘bieb-struinen’. Wat mij betreft gaan de bibliotheken dan ook zo snel mogelijk weer open; het kan veilig, en daarbij is lezen voor velen een belangrijke manier om gezond te blijven.” (Christel Don)

“Het is ongelofelijk belangrijk dat de bibliotheek weer opengaat. Dan krijgen kinderen weer toegang tot boeken. Lezen leer je alleen door het veel te doen!” (Martine Letterie, schrijver)

“Wie leest, leeft in de hele wereld. Daarom is de bibliotheek van levensbelang.” (Hans Heesen)

“Ik ondersteun jullie actie van harte. En nu maar hopen dat…” (Adriaan van Dis)

“Omdat de risico’s op besmetting in de regio beduidend zijn gedaald, pleit ik er voor dat de bibliotheek op korte termijn weer geheel opengesteld kan worden.” (Hans Beumer)

“Als de bibliotheek weer opengaat spring ik een gat in de lucht en boek een tripje naar de boekentempel.” (Eke Mannink)

“De bibliotheek raakt de kern van de samenleving.” (Hans La Rose, oud-wethouder Zutphen)

“Een applaus voor alle bibliotheekmedewerkers die het mogelijk maakten voor de klanten om toch te kunnen lezen.” (Anneke Wulffraat)

“Binnengaan en stilstaan, de sfeer opsnuiven van eindeloze inhoud met avontuur en geluk, zinnen verzetten en delen.” (Arno Bohlmeijer)

“De bibliotheek is een ontmoetingsplaats voor veel mensen, die nu al zo lang aanspraak en gezelschap hebben moeten missen.” (Karin Kuhlkamp, financieel directeur Carea)

“De bibliotheek moet open, leve de bibliotheek!” (Ine Soepnel, Boekhandelaar Van Someren & Ten Bosch, Zutphen)