Coronanieuws

‘We blijven ons richten op kwaliteit van leven’

Archieffoto van zorgmedewerkers die met bewoners wandelen.

ZUTPHEN – ‘Hoe staat het met de Corona-besmettingen bij Sutfene?’ vragen we aan bestuurder Ben van Gent. “Een terechte vraag, gezien de landelijke nieuwsberichten over Corona in verpleeghuizen. Sutfene is zo transparant als mogelijk in haar communicatie. We hebben ons wel te houden aan de privacywetgeving (AVG), daarom delen we geen persoonlijke informatie. Op www.sutfene.nl is een speciale Corona-pagina met de meest gestelde vragen en bij ‘Nieuws’ worden nieuwsberichten gedeeld. Daarnaast kunnen familieleden via het zorgportaal ‘CarenZorgt’ persoonlijke informatie over hun dierbare lezen.”

Van Gent vervolgt: “We begrijpen de onrust en de vraag over besmettingen bij Sutfene. Bij ons gaat het vooralsnog, naar omstandigheden, goed. Hoewel je bij besmettingen of sterfgevallen natuurlijk nooit van ‘goed’ kunt spreken. Eind maart hadden we twee positief geteste bewoners van een psychogeriatrische afdeling op De Lunette in Zutphen. Daarna nog één op diezelfde afdeling. Alle drie de bewoners zijn weer opgeknapt. Op alle locaties testen we regelmatig bewoners met Corona-symptomen. Tot nu toe zijn de testen negatief. Onze bewoners zijn kwetsbaar en een aantal zit in de terminale fase. Een virus, ook het ‘gewone’ griepvirus, is dan altijd gevaarlijk. Verdrietig, maar sterven is van alledag binnen verpleeghuiszorg. Dat accepteren we in Nederland. Alleen nu niet, lijkt het wel. Ik vind het zorgelijk dat een gedeelte van de pers sterfte in verpleeghuizen in Corona-tijd zo breed uitmeet met schreeuwende koppen. Dit leidt tot extra angst, paniek en wantrouwen, waar niemand beter van wordt. Naast een zo goed mogelijke bescherming en verpleging doen we er bij Sutfene alles aan om onze bewoners een zo’n zinvol, mooi en gezond mogelijk leven te bieden.”

Muziekoptredens geven glans aan de dag

“Sutfene richt zich op de kwaliteit van leven. Juist in de laatste fase van het leven. Nu is door Corona daar wel enigszins de klad in gekomen. ‘Ruimte voor dementie’, een project dat zich richt op behoud van levenskwaliteit, zingeving en zinvolle activiteiten voor alle bewoners van Sutfene, kan nu niet letterlijk, omdat de deuren gesloten zijn. Maar binnen de muren van onze locaties in Zutphen, Gorssel, Eefde en Warnsveld blijven we ons richten op kwaliteit van leven”, aldus Van Gent.

“Vanaf medio maart hebben we alle zorgmedewerkers en medewerkers activiteiten en welzijn, maar ook flexmedewerkers, paramedici en bewegingsagogen gekoppeld aan één afdeling. Zo voorkomen we eventuele besmettingen. Met elkaar zorgen zij ervoor dat de bewoners een zinvolle invulling van de dag hebben. Ook buiten de muren worden onze bewoners overladen met vertier. Spontaan worden er bijvoorbeeld muziekoptredens gegeven bij de locaties. Dat geeft voor de buurt een uurtje per dag wellicht wat geluidsoverlast. We vragen daar compassie en begrip voor. Deze extraatjes geven de dagen van onze bewoners net wat meer glans. Vlak voor de Pasen zijn op alle locaties ‘babbelramen’ geplaatst, tot groot plezier van de familie en bewoners. Ik ben blij met alle creatieve ideeën en initiatieven die in deze tijd opborrelen. En ik ben trots op mijn collega’s die zich bijna onverwoestbaar inzetten voor onze bewoners.”

Beschermingsmiddelen

Vanaf begin maart is de pandemie serieus aangepakt door Sutfene. Van Gent: “Al snel waren de deuren gesloten voor bezoekers die uit besmette gebieden kwamen. Een dag voor de landelijke maatregel ‘geen bezoek aan verpleeghuizen’, waren de deuren bij alle locaties van Sutfene helemaal dicht. Een ingrijpende maatregel, dat realiseren wij ons.”

Iedere dag heeft de Infectiepreventiecommissie een digitaal overleg. Bewoners met een Corona-verdenking worden geïsoleerd verpleegd en er wordt een covid-19 test afgenomen. Medewerkers die mogelijk besmet zijn, komen niet naar het werk en worden via de bedrijfsarts door de GGD in Zelhem of Vaassen getest. Bij Sutfene zijn vier collega’s in vijf weken tijd positief getest op Covid-19. Bij een besmetting binnen Sutfene worden direct alle eerste contactpersonen en medewerkers van de afdeling geïnformeerd.

Van Gent: “Bij Sutfene volgen we allemaal strikt de richtlijnen van het RIVM. Ook de aangescherpte regel over wanneer onze medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen. De medewerkers die bewoners met Corona en/of met verdenking van Corona verplegen, dragen een chirurgisch mondkapje, handschoenen, schort en spatbril. De medewerker die zelf last heeft van lichte verkoudheidsverschijnselen, draagt altijd een mondkapje op de afdeling. Zoals het er nu naar uitziet, heeft Sutfene nog voldoende voorraad beschermingsmiddelen. Uiteraard zijn we er wel alert op dat het tij ook ineens kan keren. Hoewel regionaal de aantallen de laatste week afnemen, zijn we voorbereid op nog een eventuele toename. Onze interne Corona-afdeling staat in de startblokken. We gaan deze alleen in gebruik nemen als er vraag naar is.”