Stedendriehoek

Meer dan één bezoeker met Quarantainer

WARNSVELD – Om toch bezoek te kunnen ontvangen in deze tijd, heeft GGNet in Warnsveld een Quarantainer aangeschaft. Dankzij de Quarantainer kunnen opgenomen patiënten van De Boog hun sociale contacten onderhouden met familie en vrienden. De Quarantainer biedt de mogelijkheid om quality-time te hebben zonder het risico om besmet te raken. Dit is voor de patiënten en voor hun dierbaren een mooie oplossing om toch tijd met elkaar door te brengen in deze rare tijd. Manager Nienke Timmer: “Patiënten zijn vooral blij dat ze door de Quarantainer meer dan één bezoeker tegelijk kunnen ontvangen.”

De Boog is het expertisecentrum voor forensische psychiatrie van GGNet. Forensisch betekent dat de rechter bepaald heeft dat een patiënt zich moet laten behandelen voor zijn psychiatrische stoornis. De rechter heeft de voorwaarden voor deze behandeling vastgelegd in een zogeheten justitiële maatregel. GGNet is dé specialist voor mensen met psychische problemen én voor hun naasten. “Iedereen heeft behoefte aan contact. Dat maakt ons mens. Het vervelende van psychische problemen is dat die er vaak voor zorgen dat die contacten kwijtraken. Mensen kunnen zelfs geïsoleerd raken. Mensen begrijpen of vertrouwen mensen met psychische klachten niet altijd meer. Er ontstaat dan een vervelende afstand. Dat is natuurlijk heel naar voor de mensen zelf, maar ook voor vrienden en familie. Dit isolement is in coronatijd nog eens een extra groot risico”, aldus Timmer.

De Quarantainer is een container, met daarin twee compartimenten die door een glazen wand afgescheiden zijn van elkaar. “In de container wordt gecommuniceerd via een intercomsysteem en beide compartimenten hebben een eigen ingang. De Quarantainer is gecreëerd met behulp van een medisch partner en wordt na elke ontmoeting grondig gereinigd. Op deze manier biedt de uitvinding uitkomst aan ouderen, risicogroepen of mensen die in de laatste fase van hun leven zijn en afscheid moeten nemen van hun dierbaren.”

De Paco Foundation

Het idee is ontstaan bij Paco Voorhans, die sinds 2019 onderdeel is van het Eventcare team en overal kansen en mogelijkheden ziet – zelfs in tijden van crisis. Niet zo lang geleden is bij hem kanker geconstateerd, hier gaat hij niet meer van genezen. Toch heeft dit hem niet uit het veld geslagen, maar het heeft hem wel aan het denken gezet: “Wat als ik in deze crisis in de laatste fase van mijn leven terecht kom, betekent dit dan dat ik niet met mijn geliefde kan zijn? Dat ik alleen moet sterven en geen fysiek afscheid kan nemen?”

Inmiddels is ook de ‘The Paco Foundation’ opgericht, de stichting waar de Quarantainer onder komt te vallen, hierin wordt Paco’s naam voor altijd vereeuwigd. Deze stichting staat geheel in het teken van ‘connecting people’: creatieve oplossingen ontwikkelen om mensen die dit nodig hebben dichter bij elkaar te brengen en te verbinden.