Coronanieuws

Gedetineerden in actie voor voedselbank

ZUTPHEN – Gedetineerden in de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen zijn een inzamelingsactie begonnen voor de voedselbank. Het gaat om gedetineerden op de afdeling Extra Zorg Voorziening in de Zutphense gevangenis.

“Heel bijzonder”, vindt penitentiair inrichtingswerker Anja, die werkzaam is op de EZV-afdeling. “Dit zijn gedetineerden die extra zorg nodig hebben en juist deze mensen willen nu iets extra’s doen voor de maatschappij vanwege de coronacrisis.”

Veel te besteden hebben de meeste gedetineerden niet, dus ontstond bij twee van hen het idee om producten in te zamelen voor de voedselbank. “Gedetineerden kunnen wekelijks een bestelling doen bij de gedetineerdenwinkel, daar betalen ze ook voor”, legt Anja uit. “Ze bestellen nu wat extra houdbare producten bij de winkel of ze stellen producten die ze nog in gesloten verpakking op cel hebben, beschikbaar voor de voedselbank. Een prachtig gebaar wat mij betreft.”

Ook op andere afdelingen in de gevangenis van Zutphen zijn gedetineerden gaan inzamelen voor de voedselbank. De eerste dozen met producten zijn afgelopen vrijdag overhandigd aan de voedselbank. Deze week verwacht PI Achterhoek opnieuw een donatie te kunnen doen, dankzij de vrijgevige gevangenen.

Dat de gedetineerden ook hun goede kanten hebben, werd al eerder duidelijk tijdens de coronacrisis. “Onlangs hebben verschillende mannen op mijn afdeling kaarten geschreven met mooie persoonlijke boodschappen. De kaarten zijn aangeboden aan een verzorgingshuis en verdeeld onder de bewoners daar. Dat gebaar is erg goed ontvangen”, weet penitentiair inrichtingswerker Anja.

Net als overal in de samenleving zijn ook binnen de gevangenismuren de nodige coronamaatregelen getroffen. “Het 1,5 meter afstand houden geldt hier natuurlijk ook, maar er zijn ook nog aanvullende maatregelen genomen”, legt Anja uit. “Zo mogen gedetineerden sinds 14 maart geen bezoek meer ontvangen. In plaats daarvan zijn er extra skypemomenten. Het niet kunnen ontvangen van je geliefden en familie is natuurlijk niet gemakkelijk, maar gelukkig hebben de meeste gedetineerden wel begrip voor deze maatregel. Het gaat immers ook om hun gezondheid.”

Paaseitjes
Maar er was meer. Immers, het is een jaarlijkse traditie in veel bedrijven en organisaties: rond Pasen wordt het personeel getrakteerd op paaseitjes. Ook in de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen is dit het geval. De gevangenismedewerkers hadden er dit jaar voor gekozen om hun zakjes met paaseitjes te doneren aan Gelre ziekenhuizen, locatie Zutphen. De dozen met zakjes paaseitjes zijn afgelopen vrijdag overhandigd aan het ziekenhuis. Als blijk van waardering voor het belangrijke werk dat daar dag in dag uit wordt gedaan in de strijd tegen het coronavirus.

Het initiatief voor het doneren van de paaseitjes komt van één van de complexbeveiligers in PI Achterhoek. Zijn idee werd direct omarmd binnen de muren van de Zutphense gevangenis. Vestigingsdirecteur Danny Vette: “De betrokken collega wilde graag iets positiefs doen in deze tijden van coronacrisis. Dan gaan de gedachten al snel uit naar het ziekenhuis waar ontzettend hard wordt gewerkt om coronapatiënten te behandelen. In overleg met Gelre ziekenhuizen, met locaties in Apeldoorn en Zutphen, is besloten om de paaseitjes beschikbaar te stellen aan de medewerkers van de facilitaire dienst van onze buren: het ziekenhuis in Zutphen. Veel aandacht gaat logischerwijs uit naar de artsen en het verplegend personeel op de IC-afdeling, maar ook de collega’s van de schoonmaak, roomservice, linnenkamer, patiëntentransport en de keuken leveren ontzettend belangrijk werk. Vandaar deze blijk van waardering.”

 

[banner title=”Coronagroep” caption_position=”bottom” theme=”default_style” banner_height=”specify” height=”100″ banner_width=”specify” width=”468″ group=”coronagroep” count=”-1″ show_caption=”1″ show_cta_button=”1″ open_link_in_new_window=”1″ use_image_tag=”1″]