Coronanieuws

Blijk van waardering Gevangenenzorg voor PI Achterhoek

Het coronacrisis gaat nergens ongemerkt voorbij, ook binnen de gevangenismuren zorgt het voor ongemak. Reden voor Gevangenenzorg Nederland om een bemoedigingsactie te houden in alle gevangenissen in ons land. Vrijwilliger Leo van Gevangenenzorg bracht maandag 6 juli een bezoek aan de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen.

De vrijwilliger van Gevangenenzorg overhandigde directielid Willem van den Dam van PI Achterhoek een doos met chocolaatjes voor gevangenispersoneel én een banner met een bemoedigende boodschap: ‘Ha gewaardeerd personeel, we laten óók jullie niet zitten. Hartelijke groet, de 700 (vrijwillige) medewerkers van Gevangenenzorg Nederland’.

Het werken in een gevangenis valt onder de cruciale beroepen. Dus is een blijk van waardering voor het werk dat zeven dagen per week, 24 uur per dag, wordt verzet in een penitentiaire inrichting wel op zijn plaats, zo meende Gevangenenzorg. Deze stichting is actief in heel Nederland en zet zich in voor (ex-)gedetineerden en hun familieleden. Onder andere door gedetineerden die hier behoefte aan hebben te bezoeken en ze een luisterend oor te bieden. Vanwege de coronamaatregelen zijn dergelijke bezoeken al sinds half maart niet meer mogelijk. In plaats daarvan wordt er door de vrijwilligers nu extra ingezet op bijvoorbeeld het bellen en Skypen met gedetineerden die daar behoefte aan hebben.

Eén van die vrijwilligers, die normaal gesproken regelmatig over de vloer komt in de gevangenis van Zutphen is Leo. In het kader van de bemoedigingsactie van Gevangenenzorg bracht hij maandag een bezoek aan PI Achterhoek om het personeel een hart onder de riem te steken. “Ik vind het belangrijk om naar de medewerkers van de PI onze waardering te uiten voor het werk dat ze doen in deze zware coronatijd”, stelt Leo. Hij hoopt binnenkort weer op bezoek te kunnen bij gedetineerden. Iets dat hij graag doet. Ik heb de tijd en de mogelijkheid om mij in te zetten voor een ander. Door mij als vrijwilliger van Gevangenenzorg in te zetten kan ik van betekenis zijn voor één van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Hier komt voor mij persoonlijk nog bij dat het bezoeken van gevangenen een Bijbelse opdracht is.”