Stedendriehoek

Concert voor kleine patiëntjes

ZUTPHEN – De Zutphense stichting Care4Tina is terug van een geslaagde negende medische missie in de Chinese stad Xi’an. Maar liefst 44 kinderen met schisis, een spleet in lip of gehemelte, ook wel ‘hazenlip’ genoemd, hebben een operatie ondergaan waardoor zij een betere toekomst tegemoet gaan. Naast drie bestuursleden en een eigen medisch team, zijn er ook vijftien vrijwilligers meegereisd. Zij verzorgen de kinderen van het kindertehuis voor en na de operatie in het ziekenhuis. Care4Tina is afhankelijk van donaties en werkt het hele jaar door aan fundraising. Eén keer in de twee jaar wordt het Care4Tina in Concert gegeven in Theater Hanzehof: muziek, dans en show met een Chinees tintje. Zaterdag 26 mei vindt de vijfde editie hiervan plaats. Kaarten zijn te verkrijgen via e-mail info@care4tina.nl of via Hanzehof. Voor meer informatie, zie de website www.care4tina.nl .

Oprichter en voorzitter van Care4Tina, Elise Niels, kijkt tevreden terug: “Negen jaar geleden opereerden wij hoofdzakelijk kinderen uit kindertehuizen. Door hun schisis zijn zij te vondeling gelegd door hun veelal arme ouders. Gedurende de jaren worden kinderen met schisis minder te vondeling gelegd omdat de ouders Care4Tina inmiddels weten te vinden. Hierdoor zijn er minder kinderen met schisis in de kindertehuizen, waardoor we de laatste jaren ook kinderen van (arme plattelands)ouders opereren. Dit jaar hebben we maar liefst 14 vondelingen geopereerd en 30 kinderen van ouders.”

De samenwerking tussen de Nederlanders en de Chinezen verloopt uiterst goed. “De afgelopen jaren hebben we wederzijds respect getoond en zijn we meer dan collega’s van elkaar geworden”, vervolgt Tineke Mast, mede-oprichter en secretaris van de stichting. “Elk jaar schoolt onze plastisch chirurg Johan Vehof de Chinese artsen in de nieuwe technieken. Enkele kinderen die het afgelopen jaar geopereerd zijn door onze Chinese collega, hebben wij op onze check-up gezien en de resultaten zijn zeer goed. Ons doel, artsen opleiden en zorgen dat ouders hun kind met schisis niet te vondeling hoeven te leggen, is inmiddels bereikt. Volgend jaar, na onze tiende missie, moeten we maar eens kijken op welke manier we verder willen gaan.”

De afgelopen negen jaar heeft Care4Tina voor ruim 370 kinderen het verschil weten te maken. Om de operaties uit te voeren huurt Care4Tina voor twee weken de operatiekamer en enkele verpleegkamers in het ziekenhuis. Alle deelnemers aan de medische missie gaan belangeloos mee, betalen hun eigen ticket en leveren hun vrije dagen bij hun werkgever in.