Stedendriehoek

Collectie Rijksmuseum toont Nederlandse identiteit

ZUTPHEN – Zondag 28 januari vindt de officiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Lage Landen, Schatten uit het Rijks’ met veertig landschapsschilderijen van bekende en minder bekende meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw uit het Rijksmuseum, topstukken uit de eigen collectie van het Stedelijk Museum Zutphen en de presentatie ‘Zwartgoed’ van design-duo Atelier NL. De tentoonstelling wordt om 15.30 uur feestelijk geopend door Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten en schrijver van het opiniestuk ‘De Nederlandse identiteit zit in ons unieke landschap’ in de Volkskrant. De expositie is te bewonderen tot en met zondag 20 mei in het Hof van Heeckeren aan het ’s-Gravenhof.

Met Lage Landen start het Stedelijk Museum Zutphen een ambitieuze, reizende tentoonstellingsreeks met schatten uit het Rijksmuseum. Tussen 2018 en 2025 presenteren vijf stadsmusea – het Stedelijk Museum Zutphen, het Westfries Museum in Hoorn, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda – vol trots de verborgen parels uit de collectie van het Rijksmuseum.

 

De identiteit van Nederland vormt de rode draad van deze tentoonstellingsreeks, die aan de hand van de vier elementen – aarde, water, lucht en vuur – wordt onderzocht. ‘Lage Landen’ is de eerste tentoonstelling uit de reeks en heeft als thema ‘aarde’. Hoe heeft het Nederlandse landschap onze identiteit beïnvloed? En wat zien wij nog terug van het landschap uit de 17e, 18e en 19e eeuw? Gerenommeerd auteur Paul Schnabel schreef het essay ‘Hoe eigenaardig is Nederland?’ voor de rijk geïllustreerde tentoonstellingspublicatie van Lage Landen, te koop in de museumwinkel. In dit essay onderzoekt hij de Nederlandse identiteit aan de hand van ons landschap. “Het zijn schilderijen die ons hebben geholpen ons met de eigenaardigheden van onze geografie te identificeren en er ook van te gaan houden’’, aldus Schnabel. Dit is goed terug te zien in de ruim 40 geselecteerde schilderijen voor deze tentoonstelling.

Marc van den Tweel zegt hierover: “Het verbindende vermogen van ons landschap is groot. We voelen ons er thuis, het maakt ons trots en geeft vorm aan wie we zijn.’’ Nergens ter wereld vindt men op zo’n kleine oppervlakte zo’n verscheidenheid aan landschappen; dat maakt het Nederlandse landschap uniek. Het is een reis door de tijd. Het Stedelijk Museum Zutphen neemt u graag mee op reis.”

Zwartgoed
In de zoektocht naar de identiteit van Nederland wordt niet alleen geput uit de collectie van het Rijksmuseum, maar wordt het element aarde echt ervaren. Design-duo, en winnaar van de Dutch Design Award, Atelier NL duikt letterlijk in de Zutphense klei om de geschiedenis en de identiteit van Zutphen naar boven te halen. In hun presentatie ‘Zwartgoed’ vertellen zij het verhaal van de Zutphense pottenbakker Lodewijk Taminiau, die in 1836 beroemd was om zijn ‘blackware’ servies. Aansluitend op de presentatie geeft Atelier NL een aantal workshops. Deze workshops laten deelnemers het verhaal van Taminiau beleven. Van de klei die uit de omgeving geput wordt, maken deelnemers hun eigen unieke stuk. Verleden, heden, oud ambacht en modern design vinden elkaar in het Stedelijk Museum Zutphen.

Voor het actuele programma en activiteiten rondom de Lage Landen-tentoonstelling, zie: www.museazutphen.nl. Voor meer informatie over het samenwerkingsproject en het reisschema van de tentoonstellingsreeks, zie: www.schattenuithetrijks.nl