Stedendriehoek

CDA begint verkiezingscampagne met unieke kandidatenlijst

ZUTPHEN – Met het inleveren van de kieslijsten van de politieke partijen zijn de verkiezingscampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 echt van start gegaan. Het CDA luidde deze bijeenkomst in met een heuse ‘campagne kickoff’ waar de plannen voor de campagne aan de kandidaten en leden werden gepresenteerd. Onder leiding van CDA-lijsttrekker Mark Purperhart (25) gaan de kandidaten vol enthousiasme aan de slag om het CDA Zutphen-Warnsveld de komende maand op de kaart te zetten. 

Lijsttrekker
Lijsttrekker Mark Purperhart is met zijn 25 jaar een unieke verschijning in de lokale politiek. Maar een klein aantal lijsttrekkers van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is onder de 30 en binnen het CDA is alleen de 21-jarige Stijn Sips uit het Noord-Brabantse Dongen jonger dan Mark.

De urgentie om iets te betekenen voor de maatschappij en je medemens werd hem al vanaf jonge leeftijd bijgebracht. “Mijn vader was meer dan vijftien jaar politieagent in Suriname, in de hoofdstad Paramaribo. Hij gaf mij en mijn broer al van huis uit mee dat we klaar moeten staan voor anderen en voor onze samenleving”, aldus Purperhart. Hij besloot dit advies op te volgen en zette zich in meerdere besturen in. Zo heeft hij zich ingezet voor een bepaald maatschappelijk doel, was hij onder andere actief als commissielid van de VN-organisatie UNESCO en richtte hij de Jongerenadviesraad Zutphen op die opkomt voor de belangen van de jongeren in Zutphen, Warnsveld en De Hoven. “Ik merkte dat jongeren te weinig werden gehoord in de Zutphense politiek.” Nu wil Purperhart zich in de gemeenteraad hard maken voor de belangen voor alle inwoners van de gemeente. “De komende jaren staat onze gemeente voor veel grote uitdagingen, in de gemeenteraad hoop ik deze uitdagingen aan te kunnen”, aldus de lijsttrekker.

Kandidaten
Het CDA Zutphen-Warnsveld heeft op het gebied van de kandidatenlijst een unieke combinatie samengesteld tussen jong politiek talent en mensen met enorm veel dienstjaren in de politiek. Zo zijn er deze gemeenteraadsverkiezingen onder andere twee voormalig wethouders verkiesbaar. Dit zijn de voormalige wethouders Coby Pennings (nummer 6 op de lijst), die namens het CDA en de ChristenUnie actief was als wethouder tussen 2014 en 2018. En Adriaan van Oosten (plaats 10), die namens het CDA van 1986 tot en met 2010 actief was in de Zutphense politiek, waarvan twaalf jaar (1998-2010) als wethouder. Een ander persoon met veel ervaring in de Zutphense politiek is Jappie Berger (plaats 5) die zich vele jaren heeft ingezet voor de belangen van zijn woonplaats Warnsveld en lijsttrekker was namens het CDA Zutphen-Warnsveld in 2010.

Om naast ervaren lokale politici ook nieuw politiek talent een kans te geven, staan veel enthousiaste jongeren en politieke nieuwkomers deze gemeenteraadsverkiezingen op een verkiesbare plaats.

Een voorbeeld daarvan is de 18-jarige Sudenaz Deniz, die als nummer twee op de lijst als zogenoemde running mate van lijsttrekker Mark Purperhart de gemeenteraadsverkiezingen ingaat. Ze is al vanaf 12-jarige leeftijd geïnteresseerd in politiek en studeert op dit moment bestuurskunde in Deventer. Als kandidaat heeft ze een belangrijke missie: “Ik wil de jongeren in onze gemeente een stem geven en meer mensen bij de lokale politiek betrekken, iets dat echt nodig is.”

Sudenaz Deniz is echter niet het enige nieuwe gezicht in de Zutphense en Warnsveldse politiek. Op nummer drie staat de 35-jarige Edward Althoff. In het dagelijks leven is hij actief als jeugdtrainer in het kickboksen en reist hij het hele land af om te spreken als evangelist. In zijn werkzaamheden als trainer en evangelist heeft Althoff altijd getracht om het leven van mensen positief te veranderen. Als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen hoopt hij dit te kunnen doen voor een nog grotere groep, de inwoners van de gemeente Zutphen. Althoff: “Als raadslid wil ik ervoor zorgen dat de inwoners van onze gemeente zich gezien en gewaardeerd voelen.” In de raad wil hij zich inzetten voor sport en de preventie van (jeugd)criminaliteit. “Als trainer zie ik hoe belangrijk sport is voor mensen, sport verbroedert mensen. Ook zie ik om mij heen hoe groot de rol van jeugdcoaches is in het voorkomen van criminaliteit; dit is iets waar de gemeente naar mijn mening meer aandacht aan moet besteden”, laat Althoff weten.

De laatste van de nieuwkomers is 18-jarige student IT Cas Beute, die de vierde plaats op de kandidatenlijst inneemt. Hij is van plan om zich de komende jaren in te zetten op het gebied van gezondheidszorg, ouderenzorg en ICT. Zijn keuze voor het CDA heeft een bijzondere reden. “De afgelopen tijd neemt de polarisatie in onze samenleving enorm toe; het CDA wil in deze tijd van polarisatie juist de partij van de verbinding zijn”, vertelt de nummer vier op de lijst.

Uniek
De kieslijst van het CDA Zutphen-Warnsveld is in vele opzichten uniek; zo is het aandeel verkiesbare jongeren veel hoger dan op de grote meerderheid van de lokale kieslijsten in Nederland en is Mark Purperhart de eerste lijsttrekker van Surinaamse komaf.

De jonge leeftijd van de kandidatenlijst betekent echter niet dat de belangen van de Zutphense, Warnsveldse en Hovense senioren minder zwaar wegen. De belangen van de senioren staan zelfs hoog op de agenda. “Wij willen de komende jaren echt werken aan een seniorvriendelijke gemeente”, laat nummer vier Cas Beute weten.

Standpunten
Het CDA Zutphen-Warnsveld heeft deze verkiezingen een verkiezingsprogramma opgesteld met de hoofdthema’s Wonen, Leven en Ontmoeten. De komende vier jaar gaat het CDA zich inzetten voor het behoud van de grijze bak, het behoud van het Gelre-ziekenhuis, een buurthuis in De Hoven en een seniorvriendelijke gemeente.

(Foto: RWbeeldmakers)