Stedendriehoek

Care4Tina op missie naar China

ZUTPHEN – “Gerold in een deken zie ik een klein pakketje liggen. Ik haal een stukje deken weg en zie achter een groot, gapend gat een heel klein, zwak mensje. Als ik vraag naar de naam van dit kindje, hoor ik dat dit meisje Tina heet. Tina heeft een grote schisis, ook wel hazelip genoemd. Ik beloof kleine Tina direct heel goed voor haar te gaan zorgen.”

Zo begint het verhaal van Elise Niels, die in maart 2009 een maand als vrijwilligster aan de slag gaat in Starfish Foster Home in de Chinese stad Xian. Haar eerste kennismaking met de baby’s in het tehuis is heftig en emotioneel. De aanblik van meerdere baby’s met een dubbele schisis is confronterend. Met speciale flessen die Elise vanuit Nederland heeft meegenomen en veel geduld leert Elise Tina drinken. Tina begint zich beter te voelen doordat haar buikje nu goed gevuld wordt. Na een paar dagen krijgt Elise een enorme lach als beloning. Bij terugkomst in Nederland kan Elise terugkijken op een indrukwekkende en dierbare ervaring. Het gevoel van liefde en betrokkenheid dat deze kwetsbare kinderen bij haar hebben opgeroepen is overweldigend. Hele avonden spreekt Elise met haar partner Tineke Mast over haar wens en droom om zich in te zetten voor al die andere kinderen met een schisis in kindertehuizen in China nu en in de toekomst.
Op 2 oktober 2009 richtten Elise en Tineke daarom de stichting Care4Tina op. Inmiddels wordt de stichting bestuurd door Elise Niels Tineke Mast Joyce Oostenenk en Ellen Scholten. “Alle vier de vrouwen wonen in Zutphen” zegt Ellen die vanaf het begin bij de stichting actief is. “Jaarlijks reizen we met een team van 24 vrijwilligers – inclusief een eigen medisch team – naar China om gedurende twee weken belangeloos kinderen veelal uit kindertehuizen te opereren. Hiermee wordt een levenslange handicap voorkomen en wordt de kans op adoptie vergroot. Om de behandelingen te kunnen uitvoeren huurt Care4Tina een operatiezaal in het ziekenhuis in Xi’an af en worden de ziekenhuisopname de nabehandeling en de verzorging van de kinderen geregeld.”
Care4Tina staat aan de vooravond van de achtste medische missie van 14 tot en met 29 april. Wederom is het streven om dan 40 tot 45 kindjes te opereren. “De afgelopen jaren heeft Care4Tina voor meer dan 285 kinderen het verschil weten te maken. Diverse kinderen in China geopereerd door Care4Tina zijn geadopteerd en wonen in Nederland. De contacten met deze families zijn warm en bijzonder en regelmatig zien we sommige kindjes weer. Het is dan zo fantastisch te zien hoe liefdevol ze terecht zijn gekomen en hoe ze opgroeien in een prachtig gezin. En met dat in ons achterhoofd vertrekken we vrijdag 14 april met heel veel enthousiasme weer richting China” aldus Ellen.
De verslaggeving van deze reis is te volgen via Facebook https://www.facebook.com/stichting.caretina . Zie voor meer informatie ook de website www.care4tina.nl