Stedendriehoek

Carbidschieten op Oudejaarsdag weer spektakel

ZUTPHEN – De culturele traditie van het carbidschieten gaat zich dit jaar herhalen op Oudejaarsdag, zaterdag 31 december. Om dit evenement toegankelijker te maken, wordt bij de wielersportvereniging ETP Zutphen aan de Laan naar Eme met carbid geschoten. Wegens het succes van het evenement in de afgelopen jaren is opnieuw een spektakel te verwachten van 13.00 tot 17.00 uur.

Op het afgesloten terrein van de wielersportvereniging wordt met een twintigtal melkbussen het oude jaar uitgeknald door professionals die de melkbussen bedienen. “De professionals staat een uitdaging te wachten, want de moeilijkheid ligt in het timen. Door de hoeveelheid carbid en water en de tijdsduur tot ontsteking te variëren, is het een sport om een optimale knal te veroorzaken in combinatie met de batterij melkbussen. Om onnodige schade te voorkomen, wordt een deksel meestal vastgebonden met een stevig touw van enkele tientallen meters lengte. Het bevestigen van een touw aan zowel deksel als bus kan ervoor zorgen dat het deksel de bus mee trekt. Daarom dient het touw dan ook altijd aan de grond te worden bevestigd. De op het terrein aanwezige batterij melkbussen wordt daarom verankerd aan de ondergrond”, vertelt Stan Hompe namens de organisatie.

In plaats van melkbusdeksels wordt op het terrein van de wielersportvereniging geschoten met ballen. De organisatie van de Stichting Zutphen Sportief beschikt over zo’n 300 ballen, dus keus genoeg. De jeugd van 8 tot 12 jaar kan een bal kopen voor 2 euro. Deze wordt voorzien van een nummer en eventueel de naam van de nieuwe eigenaar. Na aankoop kan de jeugd de eigen bal wegknallen. Hiervoor zijn speciale melkbussen gemaakt waarin door middel van een trekkoord het carbid ontstoken wordt. Als het terrein veilig wordt gegeven, mag de jeugd na het afschieten de eigen bal ophalen en hem behouden.

Tegen een kleine vergoeding kan men ook met een bedienbare melkbus gericht op doelen in het terrein schieten. Gewonnen prijsjes daarvoor worden in natura uitbetaald. Voor de veiligheid zorgt een gespecialiseerd team dat de melkbussen bedient. De organisatie verstrekt oorbeschermers. Als de weergoden opnieuw meewerken, wordt dit opnieuw een geweldig evenement voor alle inwoners van Zutphen. Rondom het feestterrein staan kramen en tenten waar Glühwein, andere drankjes en broodjes beenham verkrijgbaar zijn. De jeugd kan zich vermaken op een springkussen. Een omroepinstallatie met achtergrondmuziek zorgt voor de nodige swingende begeleiding. Qua sanitair kan men gebruik maken van de kantine van de vereniging. De organisatie nodigt hele gezinnen uit voor zaterdag 31 december, om samen knallend het jaar uit te gaan.