Stedendriehoek

Buurtkoelkasten voor een mooiere gemeenschap

Er is een nieuwe buurtkoelkast in Zutphen, bij het DWK-gebouw aan de Leeuweriklaan in de wijk Noordveen. Sinds een paar jaar zijn er drie buurtkoelkasten in Zutphen en Warnsveld. En daar is nu dus een vierde bijgekomen.

“Op een mooie zondag in november kwam Niek Huijsmans in de diaconale dienst van de protestantse gemeente Zutphen vertellen over de buurtkoelkast, een initiatief van stadsonderneming Zutphen. Een buurtkoelkast is een openbare plek waar etenswaren gedeeld kunnen worden, gratis en voor niets. Een prachtig voorbeeld van duurzame herverdeling van overvloed en anonieme armoedebestrijding.”

Het sprak de protestante gemeente Zutphen als Groene Kerk erg aan en daarom hebben ze besloten om stadsonderneming Zutphen te steunen en actief mee te werken aan een buurtkoelkast in Noordveen, de wijk waar ook hun kerk De Wijngaard staat. “Ze hebben de mensen van het DWK-gebouw bereid gevonden de buurtkoelkast te beheren en een plekje te geven. In een prachtig geschilderd huisje, aan het DWK-gebouw vast, staat een grote koelkast met vriesvak voor de buurt. De Buurtkoelkast van Noordveen is een feit. Vrij toegankelijk voor iedereen die wat te delen of te wensen heeft.”

Op zondag 7 april om 12.00 uur wordt de buurtkoelkast officieel geopend. “We vieren met de buurtbewoners én heel Zutphen dat er nu ook in de wijk Noordveen een mooie koelkast staat die helpt bouwen aan een mooiere gemeenschap, een duurzame ondersteuning van mensen die lastig de eindjes aan elkaar knopen én het voorkomen van voedselverspilling. Doet u mee? Geheel in stijl willen we u vragen om zelf wat lekkers en/of drinken mee te nemen, zodat na afloop de koelkast meteen goed gevuld achtergelaten kan worden.”

Foto:

Van de buurtkoelkast in De Hoven wordt gretig gebruik gemaakt.