Stedendriehoek

Buurthuis De Uitwijk: ‘Samen koken schept een band’

Directeur-bestuurder Jorinde Klungers (Perspectief Zutphen) overhandigt bloemen aan vrijwilliger Nina Lalenoh en sociaal beheerder Greet Zweers in de nieuwe keuken van buurthuis De Uitwijk.

Na een verbouwing heeft buurthuis De Uitwijk in de Zuidwijken een mooie, grotere en moderne keuken. In De Uitwijk koken buurtbewoners samen: jong en oud, verschillende culturen en achtergronden. “Samen koken schept een band en geeft verbinding. Je passie en talent delen of een ander verrassen met jouw kookkunsten maakt trots!”

De keuken in het buurthuis voldeed niet meer aan de behoefte. Daarom zijn de wensen en ideeën van buurtbewoners en gebruikers geïnventariseerd en meegenomen in het ontwerp van een nieuwe keuken. Vervolgens hebben buurtbewoners en welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen, die het buurthuis beheert, de handen ineen geslagen om geld bij elkaar te brengen voor de nieuwe keuken.

Wethouder Mathijs ten Broeke is blij met de nieuwe keuken: “Het is heel fijn dat de nieuwe keuken in het buurthuis klaar is. Ik hoop dat er snel weer heel veel maaltijden en ontmoetingen georganiseerd kunnen worden. Zoals het kookeiland het centrale punt in de nieuwe keuken is, zo zie ik De Uitwijk voor de buurt: een warme plek waar iedereen welkom is. Samen met alle vrijwilligers hoop ik dat het buurthuis binnenkort weer die bruisende plek kan zijn voor iedereen in de Zuidwijken.”

Sociaal beheerder Greet Zweers (Perspectief Zutphen) vertelt trots: “Bij buurthuis De Uitwijk is iedereen welkom om elkaar te ontmoeten, samen activiteiten te organiseren of als je een hulpvraag hebt. Doordat de keuken is vergroot en er een kookeiland is gerealiseerd, is er meer ruimte in de keuken, ook voor mindervaliden. Er is een overstap gemaakt van gas naar elektrisch koken. Zo heeft buurthuis De Uitwijk ook een steentje bij kunnen dragen in het verduurzamen van de locatie, wat natuurlijk goed is voor het milieu. We hopen snel weer iedereen te kunnen verwelkomen!”

Als gevolg van de coronamaatregelen is buurthuis De Uitwijk momenteel zeer beperkt en alleen op afspraak open. Voor meer informatie: g.zweers@perspectiefzutphen.nl.