Stedendriehoek

Burgemeester hangt de vlag uit

BRUMMEN/EERBEEK – Op 15 en 16 april 1945 zijn de dorpen Brummen en Eerbeek bevrijd van de Duitse bezetter. En op 4 en 5 mei zou heel Nederland herdenken en feest vieren vanwege 75 jaar vrijheid. Vanwege de coronacrisis kunnen alle geplande activiteiten echter niet doorgaan.

“Heel erg spijtig, maar ook begrijpelijk. De gezondheid van mensen gaat voor”, laat burgemeester Alex van Hedel weten. “Maar samen gaan we ervoor zorgen dat we toch stilstaan bij 75 jaar vrijheid. De vlag moet uit wat mij betreft! Doet u mee?”

Eerder dit jaar werd in de gemeente Brummen de periode van 11 april tot 11 mei uitgeroepen tot de ‘maand van de vrijheid’. “Vele inwoners, organisaties en verenigingen hebben hard gewerkt om een mooie activiteit of bijeenkomst te organiseren.”

Historisch moment niet laten voorbijgaan

“Het is hartverwarmend om te zien dat zij zich hiervoor met hart en ziel hebben ingezet. Hoe wrang ook dat het coronavirus er voor zorgt dat deze activiteiten nu niet door kunnen gaan. Samenkomsten zijn gewoonweg niet toegestaan.” Daardoor zag de burgemeester zich enkele weken geleden genoodzaakt om iedereen op te roepen om op een later moment de activiteit te laten plaatsvinden.

Maar de Brummense burgemeester wil het historische moment dat nu aanstaande is, niet ongemerkt laten voorbijgaan. “Daarom roep ik, ondersteund door de 4 mei-comités in Eerbeek, Brummen en Hall, iedereen op om te vlaggen op de dag dat onze dorpen 75 jaar bevrijd zijn. Ook de kerken luiden dan om 12.00 uur uitgebreid de klokken. Op die manier houden we ons aan de RIVM-richtlijnen om thuis te blijven, maar zorgen we gelijktijdig voor een straatbeeld waaruit toont dat we blij zijn dat we in een vrij land leven. Zelfs in een periode waarin onze vrijheid door een nieuw virus toch ingeperkt is.”

Meer informatie is te vinden op www.brummen.nl/75jaarvrijheid. Vragen kan men stellen via het mailadres k.wentink@brummen.nl of het centrale telefoonnummer 0575-568233.