Stedendriehoek

Brummen welkome plek voor vluchtelingen

BRUMMEN – Nederland wordt geconfronteerd met een forse instroom van vluchtelingen. Nieuw is de komst van vooral veel vrouwen en kinderen uit Oekraïne, die de oorlog die daar op dit moment woedt, ontvluchten. “Ook deze mensen verdienen een veilige plek. En het is onze morele plicht om hen die te bieden”, laat burgemeester Alex van Hedel van de gemeente Brummen vastberaden weten.

“Ook onze gemeente geeft gehoor aan de oproep van het rijk om, onder regie van de Veiligheidsregio, te zorgen voor opvang van vluchtelingen. “Fijn om te zien dat veel van onze inwoners meedenken, hulp aanbieden of zelfs zelf mensen uit Oekraïne opvangen en een dak boven hun hoofd bieden. Deze betrokkenheid doet mij goed.”

Mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht, melden zich bij een gemeente als ze opvang zoeken. Inwoners van Oekraïne kunnen namelijk zonder visum vrij reizen naar de landen van de Europese Unie. Zij kunnen hier negentig dagen verblijven. Die periode wordt verlengd als dat nodig is. “De 22 gemeenten in onze veiligheidsregio staan voor de opgave om samen op korte termijn 2.000 plekken voor vluchtelingen beschikbaar te stellen. Dat is hoog nodig, want naast de komst van vluchtelingen uit Oekraïne, hebben we ook nog steeds te maken met te weinig opvangplekken voor statushouders die ook recht hebben op een veilige plek in ons land.” Voor statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne is de gemeente Brummen naarstig op zoek naar huisvesting.

Hartverwarmend
Volgens Van Hedel verblijven op dit moment al zo’n dertig mensen uit Oekraïne in de gemeente Brummen. “Het gaat hier vooral om opvang door particulieren. Mensen die vaak zelf contact gezocht hebben met hulporganisaties of vluchtelingen en opvang in huis aanbieden. Dit is hartverwarmend. Wel roep ik op om alle opgevangen vluchtelingen bij ons te melden. Zo kunnen we samen zorgen voor goede registratie. Maar ook zorgen dat we de vluchtelingen hun leefgeld kunnen aanbieden. Als we een goed overzicht hebben, kunnen we met elkaar de best mogelijke ondersteuning voor zowel vluchtelingen als vrijwilligers bieden.”

Van Hedel verwijst naar een speciale Oekraïne-pagina op de gemeentelijke website brummen.nl. “Daar vindt u bijvoorbeeld een formulier om te melden als je vluchtelingen opvangt. Op de website van Vluchtelingenwerk kunnen mensen zich aanmelden als toekomstig gastgezin.”

Opvangplekken
Burgemeester Van Hedel laat weten dat ook het gemeentebestuur druk bezig is om opvangplekken voor grotere groepen vluchtelingen te regelen. “We zijn op dit moment in gesprek met een locatie waar hopelijk snel tientallen vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Dit is een zorgvuldig traject, dus het kost tijd om dit goed te regelen.” Van Hedel realiseert zich dat we nog niet weten voor hoe lang eerste noodopvang nodig is. “We hopen daarom met partners te zoeken naar opvangplekken die we zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Suggesties voor mogelijke geschikte locaties voor (grootschalige) opvang voor langere tijd, zijn natuurlijk van harte welkom.” Wie goede suggesties of een concreet hulpaanbod heeft, kan mailen naar oekraine@brummen.nl